L'inici del nou curs polític no ha evitat que el discurs de Vox hagi estat el de sempre. Aquest dimarts, durant la seva intervenció en el debat de política general, el líder de l'extrema dreta, Ignacio Garriga, ha tornat a aprofitar el Parlament per convertir aquest escenari en l'altaveu del seu discurs racista, xenòfob i denigrant. L'ultra ha volgut vincular la inseguretat i la violència amb la població estrangera en diverses ocasions. Però la vicepresidenta de la cambra en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha agafat el relleu de Laura Borràs i ha barrat el pas al seu discurs. Durant la primera interpel·lació, la republicana ha advertit Garriga que el seu missatge anava en contra del reglament del Parlament, que obliga a "mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud exemplar d'acord amb el principi d'igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creença, ideologia, origen, condició social, ètnia o llengua".

"Vostè està fent ús d'algunes afirmacions que vinculen delinqüència amb immigració que són inacceptables" segons la norma parlamentària, així com la Carta de Drets Humans, ha dit la republicana. L'advertència s'ha repetit en dues ocasions més durant la seva primera intervenció per reiterar-se en el seu discurs racista, amb dos avisos més de Vergés. Després de la rèplica del president de la Generalitat, Pere Aragonès, Garriga hi ha tornat a insistir, però en aquesta ocasió la vicepresidenta del Parlament no s'ha estat per bromes i ha cridat l'ultra a l'ordre en dues ocasions més, avisant-lo que si insistia l'hauria d'expulsar. Finalment, però, el líder de Vox ha evitat furgar més la ferida i no s'ha hagut de produir aquesta situació.

Crit de "totalitari" i èxode massiu

Abans de la primera intervenció del líder ultra, el Parlament ja ha vist com un bon grapat dels seus diputats han marxat de la cambra, aprofitant que acabava Salvador Illa, per no escoltar les seves paraules. Entre ells, representants d'ERC i Junts, però també del PSC, que han deixat la sala mig buida. La marxa no s'ha quedat aquí, i quan Garriga ha incrementat la seva ofensiva racista, han estat els diputats de la CUP que han seguit l'exemple. Quan passaven per davant del faristol on hi havia l'ultra, un dels cupaires ha increpat Garriga, qui ha respost amb un fort crit de "totalitari". Els anticapitalistes s'han quedat fora de la cambra fins al final del discurs xenòfob.

Debat politica general VOX Garriga hemicicle vuit / Foto: Montse Giralt
L'hemicicle després de l'èxode massiu / Foto: Montse Giralt

Pere Aragonès carrega contra el racisme de Vox

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat la seva rèplica per carregar contra les paraules d'Ignacio Garriga. "Acabem d'escoltar una intervenció que, especialment després de veure alguns dels resultats electorals d'aquesta setmana, és obligació respondre i no deixar passar ni una de les seves mentides", ha dit, en relació amb la victòria de la ultradretana Giorgia Meloni a Itàlia. "Els consensos en matèria social, democràtica i el respecte institucional forma part de tot allò que l'extrema dreta es vol carregar". A més, s'ha referit directament al racisme de Vox: "És mentida i manipulació associar una determinada confessió religiosa a una ideologia fanàtica, com si tothom que prové de països on aquesta confessió religiosa és majoritària està vinculada a aquest fanatisme".