La primera sessió del debat de política general al Parlament ha començat amb un nou ultimàtum de Junts per Catalunya: o el president Pere Aragonès compleix l’acord de govern o presentaran una qüestió de confiança. I la resposta d’Esquerra Republicana no s’ha fet esperar: la seva preferència és mantenir l’actual coalició de govern a la Generalitat, que creuen que està funcionat. Però, si s’ha de trencar l’executiu amb la sortida de Junts, els republicans estan disposats a explorar altres escenaris com el de governar en solitari. El diputat republicà ha reclamat al conjunt de l'independentisme pensar "més enllà dels partits i dels personalismes" i "refer les confiances per restaurar les estratègies"

El president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, ha estat l’encarregat de tancar el debat del president Aragonès amb els grups parlamentaris. I durant la seva intervenció ha advertit que l’independentisme “no es pot equivocar d’adversari”, que durant les últimes hores hi ha hagut massa “soroll”. És per això que ha fet un cop damunt la taula: “No ens podem permetre un qüestionament constant quan hem de donar resposta a la ciutadania. Estem aquí per acompanyar el Govern, no per desestabilitzar-lo ni per escenificar una crisi que ens allunya de la crisi que pateix la gent”.

En aquest context, el dirigent republicà s’ha dirigit directament a Junts: “Cultura de coalició és sinònim de corresponsabilitat. Si no hi ha corresponsabilitat potser és que no hi ha coalició”. Els ha reclamat “generositat” i que acceptin “la legitimitat dels lideratges”. I en aquest punt s’ha obert a nous escenaris de governabilitat: “Hem fet bona feina, estem fent bona feina. Ens necessitem, nosaltres creiem que amb la fórmula actual, però tampoc descartem fer-ho amb una altra formula diferent. Tenim precedents que ens han fet avançar molt nacionalment en aquest país amb formules diferents de l’actual”.

La CUP, d'oposició

La proposta d’un acord de la claredat feta pel president Aragonès és paper mullat. Almenys així ho ha volgut fer palès la CUP en el seu torn al debat de política general al Parlament de Catalunya. “La Moncloa no ha trigat ni trenta minuts a descartar-lo”, ha ironitzat la diputada Eulàlia Reguant, que ha recordat que, en aquests moments, la solució no passa pel marc espanyol, sinó pel marc internacional. En el terreny social, els anticapitalistes també s’han situat a l’oposició, desfent-se de l’etiqueta de socis prioritaris que els volen penjar des de Sant Jaume. Els anticapitalistes consideren conjunturals i insuficients les mesures anunciades, ha carregat contra el discurs "autocomplaent" del cap del Govern per semblar “propi d’un dirigent de la patronal” i ha censurat la picabaralla entre ERC i Junts, que només veuen com una pugna per l’hegemonia. El president Aragonès ha evitat el xoc amb els cupaires.

En la seva intervenció, Josep Maria Jové també s'ha dirigit als anticapitalistes: "Especialment ens dol no haver convençut els companys de la CUP". Els ha reiterat que la seva aposta per una visió independentista d’esquerres es manté intactes i els ha tornat a estendre la mà: “Teniu el meu compromís”.