El candidat independent per Esquerra, Enric Olivé, es presenta a la reelecció com alcalde de Cardedeu. El seu govern ha anat de la mà de la CUP, que ha declinat respondre a la invitació d'aquest diari a participar en el debat electoral del municipi. Així ens ho va fer arribar la seva candidata, Laia Muñoz, després de decidir-ho en assemblea. És per aquest motiu que, per criteri editorial, hem decidit donar veu a tots els grups municipals representats en el ple actual. Us els presentem en aquest confidencial on responen a les qüestions més personals lligades a la vila.

Serveis públics

Dins els serveis públics, el ventall és molt ampli. Demòcrates, per exemple, destaca la creació d'un ateneu. La resta de grups municipals posen l'èmfasi en la recollida de residus i el polèmic porta a porta. Un sistema que vol fomentar la recollida selectiva que incorpora unes taxes específiques d'acord amb les actituds responsables de cada vilatà. La campanya informativa va començar fa més d'una dècada, l'any 2006. Però a dia d'avui, cap govern ha estat capaç d'imposar-la definitivament. L'oposició ho justifica que és un sistema poc electoralista i des d'Esquerra reivindiquen que el treball ja s'ha iniciat durant aquesta legislatura.

Seguretat

Agafant les darreres dades de la Policia de Cardedeu, l'any 2018 van augmentar les detencions i els delictes contra les persones. Si bé és cert que van baixar els atestats instruïts i el número de delictes relacionats amb el patrimoni. La seguretat no és un dels punts cabdals de cap programa dels qui es presenten, tot i que hi ha diferències rellevants. Mentre que l'actual alcalde i candidat per Esquerra, Enric Olivé, parla d'una seguretat pràcticament total, el candidat de Gent pel Canvi, Álvaro Blanco, destaca els narcopisos i d'altres problemàtiques viscudes en els darrers temps. Una opinió compartida per la resta de forces de l'oposició.

Mobilitat

Tots els partits lliguen la qüestió de la mobilitat a la incorporació del carril bici. Els nous trams d'aquest vehicle han provocat que es perdin zones d'estacionament de cotxes, trasllat de contenidors d'escombraries, entre d'altres. Unes accions necessàries per poder fer compatible la bicicleta amb el cotxe, però que no ha agradat a tothom. Des del PSC, José Ramón Hurtado reclama pensar més amb els peatons i Demòcrates Cardedeu que no s'oblidi la necessitat que tenen molts d'utilitzar el cotxe. Mentre que des d'Esquerra, Enric Olivé ressalta la millora de les voreres sense perdre de vista que han de ser pràctiques, però no ha de suposar una despesa elevada.

Medi ambient

Com ja hem vist en d'altres poblacions, el debat de la mobilitat va lligat al del medi ambient. De fet, Esquerra justifica l'increment de la bici amb la reducció de la contaminació però hi ha d'altres aspectes relacionats. Junts per Cardedeu lliga algunes accions del govern actual d'ERC amb la CUP a qüestions ideològiques de partit que no han acabat sent efectives. A l'alcalde actual, també se li critica la brutícia que presenten els camins rurals, tot i que cal recordar que Cardedeu sosté el segell de Vila Florida que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora verda.

Cultura

L'antiga fàbrica de la Tèxtil Rase de Cardedeu es convertirà en un centre cultural amb sales polivalents i respòn a les reivindicacions culturals de molts cardeuencs i cardeuenques. És un dels projectes principals que l'actual govern d'Esquerra amb la CUP es va marcar en aquest mandat. Malgrat que no és del gust de tothom i les crítiques van lligades a actituds marcadament polítiques i ideològiques, a parer de la majoria dels grups de l'oposició.  L'objectiu és que tothom se'l senti seu però molts hi posen l'interrogant. Aquest centre cívic és una de les reflexions que ens fan els candidats.

L'ordre de major a menor representació en el ple actual de Cardedeu en nombre de regidors és: Esquerra, CUP, Junts per Cardedeu ―Demòcrates és una escissió tot i que han anat junts fins al final de la legislatura―, PSC, Gent pel Canvi i el Partit Popular.

Les frases dels candidats

Jordi Nadal (JxC): "M'ha sabut molt greu que el govern no hagi aplicat el porta a porta per evitar el desgast polític"

Álvaro Blanco (GPC): "En aquest darrer any s'han trobat quatre narcopisos a Cardedeu"

Anna Costa (Demòcrates): "Molt bé la bici, però el cotxe també és necessari"

José Ramón Hurtado (PSC): "La trobada de sardanes ha desaparegut"