El popular Pablo Casado no ha portat crispetes al Congrés perquè hauria quedat fatal. Però el somriure li ha costat molt de dissimular-lo. L’espectacle de garrotades que han ofert aquest dijous Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ha aconseguit que la perplexitat desbordés l’hemicicle; ha fet evident l’abisme que s’ha obert entre els dos líders polítics i ha demostrat com serà de difícil superar aquesta distància sideral en el termini que fixa la llei abans de convocar noves eleccions, el 23 de setembre.

Un irònic atzar ha provocat que la segona volta de la votació d'investidura de Pedro Sánchez quedés sentenciada per 155 vots en contra. El líder socialista no ha sumat ni un diputat a favor des de la primera volta celebrada dimarts i únicament ha aconseguit els 124 vots del seu grup i el del parlamentari càntabre del PRC. Podemos ha evitat dinamitar tots els ponts i ha optat per l'abstenció, igual com ERC i Bildu.  

Aquest ha estat el punt final d'un darrer tram de negociacions d'infart i de tensió extrema entre socialistes i la formació morada. Una negociació que s'ha arrossegat fins al darrer moment. Malgrat que des de la Moncloa es van donar per trencades les converses ahir a la nit després d'un dia i mig llançant-se les propostes pel cap, el grup d'Iglesias s'ha resistit -públicament- a tirar la tovallola fins al moment mateix de la votació. 

Curiosament, on ha trobat més ressò la insistència d'Iglesias ha estat en els grups d'ERC i Bildu, que han convocat una roda de premsa a mig matí per reclamar un darrer esforç als negociadors. "Quatre hores, queden quatre hores", emplaçava Gabriel Rufián després d'advertir que el setembre "complicarà la vida a tots".

Després d'aquesta crida, els diputats morats encara han presentat una nova proposta passades les 11 del matí reclamant una vicepresidència i tres ministeris, entre els quals el de Treball, en comptes dels cinc que demanaven. El PSOE, reunit a Ferraz, ha trigat tot just uns minuts a rebutjar-la.

A dos quarts de dues, el candidat Pedro Sánchez ha pujat a la tribuna sabent que la seva candidatura no prosperaria i ha dirigit el punt de mira del seu discurs directament a responsabilitzar Podemos del descarrilament de les converses. “Aviat vaig advertir que el programa de govern era molt secundari per a vostès”, ha retret Sánchez mentre el líder de Podemos l’escoltava amb els braços plegats, sense prendre notes, i fent que no amb el cap.

Quan ha arribat el seu torn, Iglesias encara s’ha tret un darrer conill del barret i s’ha mostrat disposat a renunciar al Ministeri de Treball a canvi de les polítiques d’ocupació. Ha assegurat que li havia demanat que ho proposés una persona molt rellevant del PSOE. “Encara som a temps per salvar aquesta sessió d’investidura i tenir un govern de coalició”, ha sentenciat després de plantejar una proposta que sabia impossible. Avui al Congrés ningú volia carregar amb la responsabilitat del no acord.

La proposta ha quedat voleiant per l'hemicicle fins que ha caigut fulminada tan bon punt ha pujat a la tribuna portaveu del PSOE, Adriana Lastra, per tancar el debat. Lastra ha ventilat sense pietat els detalls de la negociació amb Podemos, que ha descrit com a "xantatges i imposicions" a més de ridiculitzar la darrera proposta d'Iglesias recordant que les polítiques d'ocupació depenen de les comunitats autonomies. "Vol conduir un cotxe sense saber on és el volant", ha ironitzat.

El debat, però, també ha servit per constatar la perplexitat de la resta de grups. Els dos líders polítics han hagut d’escoltar com la resta de portaveus que s’enfilaven al faristol els renyaven per la incapacitat de tancar un acord.

“Seguim sense saber qui és realment vostè però sigui qui sigui és molt menys que fa quatre dies”, ha llançat Casado a Sánchez. Malgrat tot, el líder popular no s’ha estat de reconèixer que tots dos tenen “l’obligació d’eixamplar l’espai central i fer-lo gran” per garantir que els dos grans partits espanyols puguin regnar de nou.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, un dels polítics que ha sortit més malparat d’aquest debat tot i no tenir-ne cap protagonisme, ha retret els negociadors que “la banda no s’ha posat d’acord en com es reparteix el botí, per un ministeri”.

“D’aquesta intransigència ens en penedirem tots”, ha denunciat el republicà Gabriel Rufián que ha regalat als dos líders polítics un exemplar del llibre de contes d'Oriol Junqueras. Des de JxCat, Laura Borràs ha centrat la responsabilitat en Sánchez i l’ha acusat de ser “un polític pres de la seva intransigència”; mentre que Aitor Esteban del PNB aconsellava Iglesias que "el cel es conquesta de núvol en núvol".

La tensió a l’hemicicle ha arribat a un punt tal que les reflexions del líder de Vox, Santiago Abascal, han aconseguit provocar somriures. “No somriguin vostès que som molt eficaços en això, com saben els seus companys que estan a la presó”, ha amenaçat.