L’ANC ha convocat aquest vespre representants dels cinc partits sobiranistes i dos de la societat civil per debatre sobre el procés constituent.

El debat ha tingut lloc a la Plaça del Nord de la Vila de Gràcia de Barcelona, aprofitant la Festa Major, i ha reunit unes 200 persones.

Hi han intercanviat impressions Gerard Pisarello (BeC), Jordi Turull (PDC), Anna Simó (ERC), Mireia Vehí (CUP) i Antoni Castellà (Demòcrates). A més, també hi ha participat Liz Castro (ANC) i la cineasta Isona Passola

Referèndum i qüestió de confiança

Els ponents han coincidit que la qüestió de confiança se superarà, però des de la CUP, Mireia Vehí ha remarcat que serà així sempre i quan estigui lligada al referèndum i camini cap a la ruptura.

Per la seva banda, Simó ha afirmat que se superarà “perquè si no estaríem faltant al compromís que vam adquirir el 27-S”.

Pisarello ha obert la porta al referèndum però ha prioritzat les eleccions constituents. I des de Demòcrates, Toni Castellà ha explicat que cal incorporar el referèndum unilateral al full de ruta com a catalitzador internacional.  

Optimisme

En aquest punt, Turull ha assegurat que “a la propera Festa Major, ja haurem declarat la independència”.    

Les majories

El debat entre els set ponents també ha evidenciat les diferències entre els sobiranistes de drets i d’esquerres. “L’única manera d’eixamplar la base política del sobiranisme és amb polítiques socials i en contra de la corrupció”, ha dit Pisarello generant la divisió a parts iguals del públic, entre els qui han mostrat la seva aprovació i els qui s’hi han manifestat en contra.

“Això no va de quina ideologia guanya sinó d’un poble que vol ser lliure i que quan sigui lliure escollirà quina ideologia vol”, ha contestat Turull.

Llei de transitorietat jurídica

Anna Simó ha insistit que la gran ruptura vindrà amb l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica.

“Tu aproves la llei de transitorietat jurídica però si no té força social no la podràs fer complir”, ha dit Pisarello. “Per això convoques un referèndum”, ha saltat Castellà.

El pressupost

Un altre dels punts calents ha girat entorn del veto de la CUP als pressupostos. “Ha d’haver-hi un pressupost per al 2017 perquè sinó, no tirarem endavant. Amb els pressupostos prorrogats estem demanant almoina mes a mes a Cristóbal Montoro”, ha exclamat Simó.

“La CUP diu No als pressupostos perquè no són independentistes, no reverteixen les retallades i no hi ha més pressió a les rendes altes”, ha replicat Vehí.