A menys d’una setmana per l’inici de la campanya del 21-D, aquest dimecres ja ha tingut lloc el primer debat electoral. El lloc ja ha esdevingut una tradició: la Universitat Pompeu Fabra, organitzat per la plataforma deba-t.org. No hi han anat les primeres espases, però sí les segones. Davant un auditori ple de gom a gom de joves inquiets, els representants dels principals set partits han marcat el pas del que seran les dues setmanes que venen: la crispació que genera el 155, el mecanisme que ha convocat de forma excepcional els comicis.

La tensió ha estat tan alta que, en diverses ocasions, els moderadors i presentadors han hagut d’interrompre el debat i demanar calma. El moment més visible ha estat quan l’exdirector de RAC1 i candidat per Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha acusat Ciutadans de “neofranquistes”. El diputat de Cs Carlos Carrizosa ha amagat de plegar si els organitzadors, que no li permetien dret a rèplica immediat, ho toleraven. Pujol s’ha ratificat: “Algú té un algun altre terme per aquesta realitat tossuda que atempta contra la democràcia, la nostra dignitat i juga amb un valor transcendental com l’escola?”.

Més endavant, quan ha pogut replicar, Carrizosa ha rebatut que “el que fa compatible un govern per tots és que no s’insulti l’oposició i no se’ls titlli de neofranquistes i traïdors”. Ha denunciat un “nacionalisme excloent i fins i tot antieuropeista”, que ha comparat amb el lepenisme, i ha assegurat que el 155 només s’ha fet servir per convocar eleccions “per canviar un govern que no ha respectat la Constitució i l’Estatut”. Sobre l’operació policial de l’1-O, per la qual el seu partit ha demanat condecorar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, ha defensat que van actuar amb “professionalitat” malgrat “l’operació desastrosa d’un ministre”.

debat 21d carrizosa pujol sergi alcazar

La representant del PP, Esperanza García, ha aprofitat l’enganxada entre Carrizosa i Pujol per advertir sobre les conseqüències “quan es deixa la democràcia en mans d’extremistes”. En aquest sentit, la fins ara diputada popular ha assenyalat que les eleccions del 21-D són “l’oportunitat per posar fi a això”. Ha tret ferro a la suspensió de l’autogovern amb el 155: “Al final s’ha demostrat que no ha passat absolutament res. Fins i tot ha tornat una certa calma i una convivència pacífica als carrers”. Segons García, el PP sempre ha volgut parlar, i estava disposat a parlar sobre 45 de les 46 propostes que va fer Artur Mas. Excepte la del referèndum.

El representant d’ERC i fins ara portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, li ha recordat que aquell punt sobre el qual no es podia parlar era el que “agrupa el 80%” de la població. Ha defensat la feina feta i ha apostat per implementar la declaració d’independència: “El que hem aconseguit és complir amb el mandat democràtic del 27-S, que va concretar-se l’1-O enmig d’una pluja de porres. La República està proclamada i en la propera legislatura hem de construir-la”. També ha denunciat “nacionalisme excloent”, però en l’unionisme: “No és nacionalisme excloent supeditar tots els drets a l’article 2 de la Constitució, a la sagrada unitat de l’Estat?".

Eduard Pujol ha reptat l’Estat espanyol i els partits que van aprovar el 155 a acatar les urnes del 21-D: “Ara no hi ha democràcia en sentit ple, però tenim unes eleccions que, aquells que defensen la legalitat i la norma, que les han imposat, han d’acceptar el resultat de les urnes”. També ha defensat que “no hi ha prosperitat amb les eines actuals”, fet que ha generat una rèplica de Carrizosa: “Parlen de prosperitat, però el primer manament és no robaràs, com feia CiU. I la segona condició bàsica és la seguretat jurídica”.

debat 21d upf sergi alcazar

La cap de llista de la CUP per Girona, Natàlia Sànchez, ha assegurat que el que volia l’Estat amb el 155 era “liquidar l’autogovern”, i que és per això que “valdrà la pena dur a terme la materialització d’aquesta República” després del 21-D. Li ha retret a Esperanza Garcia que parli de democràcia “quan està governant en un territori on mai no han aconseguit cap majoria política amb vots”. Ha estat l’única candidata que ha reivindicat obertament la unilateralitat. També s’ha dirigit als socialistes: “No poden anar al matí a la Junta Electoral i a la tarda que surti el senyor Ros lamentant-se per Sixena. Si volen donar suport al 155, facin-ho sense la careta”.

La representant socialista, Eva Granados, ha responsabilitzat els independentistes de l’aplicació d’aquest article. “Qui va atemptar contra l’autogovern no van ser els socialistes, sinó els grups independentistes, que van decidir triturar l’Estatut”, s’ha defensat la portaveu de la campanya del PSC. “No podem reconciliar-nos si no respectem les normes que ens hem donat entre tots”, ha afegit. Granados ha criticat que “s’han passat dos anys enganyant-se entre vostès, enganyant els independentistes i enganyant el conjunt de la ciutadania”.

Davant les preguntes sobre amb qui pactaria un referèndum, la número dos dels comuns, Elisenda Alamany, ha replicat a Roger Torrent: “I amb qui pactaràs la independència, Roger?”. La portaveu de Catalunya en Comú, que s’ha reivindicat com a independentista, ha assegurat que no tots els independentistes estaven d’acord amb la unilateralitat. Però també ha negat que el 155 hagi servit només per convocar eleccions: “És rotundament fals. El 155 és una manera de governar, una manera d’anar contra l’escola catalana”. Ha demanat tornar als grans consensos i a les aliances arreu de l’Estat. Ha defensat un Govern amb moltes sensibilitats, que vagi més enllà dels blocs.

debat 21 d upf   sergi alcazar

Un altre tema que s’ha posat damunt la taula ha estat el de la Unió Europea, després de les polèmiques paraules del president Carles Puigdemont. Tant Eduard Pujol com Roger Torrent han defensat la permanència: ““Europa com a sentiment no està en joc; el que està en joc és una Europa que avala polítiques insensibles i insolidàries amb els refugiats”, ha dit Pujol. “Hi ha una República Catalana i la construirem en el marc de la Unió Europea”, ha sostingut Torrent, que ha afirmat que els reconeixements internacionals vindran després del 21-D, amb la “ratificació” de l’1-O.

Sobre la confecció del Govern, però, sí que han discrepat. Mentre el representant de Junts per Catalunya ha defensat la necessitat de restituir el Govern de Carles Puigdemont abans de ser empresonat i exiliat, el representant republicà ha admès que “malauradament, donades les circumstàncies, serà difícil que puguin exercir les funcions executives que necessita un Govern de la Generalitat”.

Les dues hores de debat també han deixat alguna anècdota divertida, que ha ajudat a alliberar tensions, com quan li tocava parlar a Elisenda Alamany, però la moderadora s’ha dirigit a Eduard Pujol. La número dos dels comuns s’ho ha agafat amb ironia: “Ens assemblem. Tenim Catalunya al nom i els nostres cartells s’assemblen”.