El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial de l'1-O, ha assegurat aquest dijous al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona que si els Mossos d'Esquadra haguessin "comunicat la seva determinació d'impedir" el referèndum, el Govern l'hauria desconvocat.

Segons De los Cobos, la policia catalana va tenir una actitud deslleial amb els cossos de seguretat de l'Estat i, per això, aquests van haver d'actuar. No obstant, ha dit que ho van fer de forma proporcional i intentant evitar el màxim de danys. Per això no van actuar a gaires escoles i ho van fer amb els mitjans policials menys lesius.

Segons han explicat fonts jurídiques, en la seva declaració com a testimoni, per videoconferència, De los Cobos ha donat moltes voltes sobre el mateix, no ha concretat gaire la seva exacta responsabilitat en el dispositiu policial, que va produir 1.000 ferits, i ha volgut carregar les culpes a la policia catalana. El magistrat instructor l'ha interrogat durant unes dues hores.

Intervenció a les escoles

Preguntat per la decisió d'intervenir a les escoles de Barcelona, on es duia a terme la votació, ha explicat que ho van fer quan van veure que els Mossos, segons ell, no complien allò acordat. Per això van actuar abans que la policia catalana els ho requerís. La trentena d'escoles les van escollir prèviament els caps operatius, no pas ell.

Tot i que el comissari dels Mossos Ferran López va enviar-li un correu electrònic a les 9 del matí del mateix dia demanant-li col·laboració en 300 escoles de tot Catalunya, Pérez de los Cobos ha dit que no li van fer gaire cas i van seguir amb els centres que ells ja tenien prèviament localitzats.

De fet, l'operatiu genèric es va preparar basant-se en les instruccions de la fiscalia, tot i que posteriorment aquestes ordres van ser modificades per la interlocutòria de la magistrada del TSJC Mercedes Armas. El coordinador policial va parlar dos cops per telèfon amb Armas durant aquell matí.