El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha manifestat aquest dimecres que el ritme d'execució de les obres del tercer fil ferroviari corresponent al Corredor Mediterrani no depèn d'un problema de manca de recursos econòmics sinó de problemes administratius derivats de les licitacions i adjudicacions.

Així ho ha manifestat en roda de premsa després de la reunió mantinguda amb el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i de la visita que ha efectuat a les obres de l'autovia A-38, entre Cullera i Favara (Ribera Baixa). "Si poguérem executar amb la situació administrativa actual 500 milions d'euros, tinguin la garantia que figurarien 500 milions d'euros, perquè no hi ha una problema de recursos econòmics per al Corredor Mediterrani", ha sostingut el ministre.

De la Serna ha afegit que el Corredor és un projecte "francament complex" i que el govern espanyol hi abocarà "tots els recursos necessaris perquè entenem que no només és estratègic sinó molt important per al conjunt del país". 

Durant la seva intervenció, el responsable de les infraestructures de l'Estat ha argumentant que el projecte de de Pressupostos generals de l'Estat (PGE) està determinat pel compliment dels objectius de dèficit i per la generació d'ocupació. 

El ministre ha detallat les inversions consignades per Foment al País Valencià i ha considerat que són "suficients" per a les actuacions en curs al territori i "per fer front als compromisos traslladats a la Generalitat Valenciana, perquè no es produeix ni un sol dia d'endarreriment per manca de recursos".

De la Serna ha incidit que amb això "no dic que siguin suficients per a les demandes i reivindicacions sinó per a les actuacions en curs" i que l'any 2018 s'ampliaran les partides, en especial per carreteres. 

"La inversió per quotes generaria desigualtats" 

Sobre les critiques de la Generalitat Valenciana per un projecte PGE que deixa el territori com el més baix en inversió per càpita, el responsable de Foment ha dit que entén les sensacions que hi ha cada autonomia i ha afegit que l'endemà de la presentació dels pressupostos "a tots les regions hi havia portades de diaris amb queixes". 

Preguntat sobre si l'augment d'inversions previst per al 2018 acostarà el percentatge dels PGE al pes poblacional del País Valencià en el conjunt del territori, com reclama la Generalitat Valenciana, De la Serna ha assenyalat que els pressupostos s'elaboren amb criteris de cohesió social i vertebració del territori i per donar solució "al que és urgent i necessari".

El ministre ha considerat que una execució d'infraestructures per quotes "generaria desigualtat" i ha apostat per incrementar-la en la mesura del que sigui possible la inversió, en funció de les necessitats, argumentant que les autonomies amb pocs habitants o un PIB més baix també necessiten infraestructures. 

Ximo Puig: "Còctel nefast d'infrafinançament i infrainversió"

Puig ha explicat que ha traslladat al ministre que els PGE "ens porten al pitjor escenari dels darrers anys i no podem continuar així perquè el còctel nefast d'infrafinançament i infrainversió ens arrossega a pèrdues importants per a la nostra recuperació econòmica".

El cap del Consell ha afegit que la inversió ens darrers anys està provocant pèrdua de poder adquisitiu i que estan explicant amb dades i rigor aquesta situació al govern espanyol.