Demostració de força dels comuns independentistes. En el marc del manifest “Guanyem sobirania”, l’històric militant d’EUiA David Companyon ha reivindicat aquest dimarts a Barcelona que “En Comú Podem significa aconseguir la independència”, en referència a què, si així ho volen els catalans, és “la via més ràpida” per fer-ho. 

Companyon ha estat acompanyat d’alguns dels nou candidats que integraran aquest 26-J les llistes de Xavier Domènech i que han signat el text. Entre d’altres, la cap de llista per Girona, Marta Sibina; el cap de llista per Lleida, Jaume Moya, o la número quatre per Barcelona, Sònia Farré. Si bé Domènech no ha fet acte de presència, sí que hi han anat altres il·lustres signants com el coordinador d'ICV David Cid i la diputada de Sí Que es Pot Hortènsia Grau.

“Són moments constituents molt importants per Catalunya i Espanya”, ha explicat la senadora per Sí Que es Pot, Sara Vilà, reivindicant que “En Comú és qui millor representa els valors de la llibertat, igualtat i fraternitat i defensa el dret a decidir a través d’un referèndum”. A més, Vilà ha subratllat positivament la necessitat “d’aliances”, que la confluència catalana “ha demostrat que sap aconseguir”, en referència a Podemos i IU.

El RUI

De moment, els promotors han reconegut que no s’han plantejat el debat sobre si veurien amb bons ulls un Referèndum Unilateral d’Independència, si bé han admès que “l’haurem de tenir”, tot remarcant la importància que, en qualsevol cas, sigui "vinculant". De moment, donen suport a la via de convocar-lo a través d’un decret del govern de l’Estat, i per la qual cosa Sònia Farré ha instat a tenir la màxima força, perquè si no, no només el referèndum, sinó moltes altres coses seran més difícils.

Sobre la proposta del cap de llista de CDC, Francesc Homs, de crear una comissió específica al Congrés sobre el conflicte polític amb Catalunya, el cap de llista per Lleida, Jaume Moya, ha reconegut que és una proposta “imaginativa” i que “l’estudiarem”. Però també ha recordat, amb l’ajuda de Lluís Rabell, que tot i no haver signat ocupava l’espai central de la primera fila, que això ja ho va plantejar el PSC fa dos anys.

El manifest