Després de parlar a l'acte La República que farem, reunir-se amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, de trobar-se amb membres del Govern, de passar per Acció i de visitar l'Institut Català de Finances, entre moltes altres coses, el líder del Parti Québécois, Jean-François Lisée, ha passat avui per Els Matins de TV3 i se li ha escapat dir que "com més s'acosti la data del 25-S, més es posaran en marxa les coses, també a escala internacional".

La data, encara desconeguda per la ciutadania, ha sorprès la presentadora que li ha preguntat si algú li ha anunciat aquesta data. "Que no és el 25 de setembre?", ha respost ell visiblement estranyat i ruboritzat, "que la saps tu la data?". I, per arreglar-ho, ha insinuat que era una manera de parlar, tenint en compte que el mateix president del Govern, Carles Puigdemont, ja ha repetit en diverses ocasions que el referèndum se celebraria al setembre. El dia 25, però, és un dilluns.

Es pot marxar

Deixant clar que "hi ha una pràctica internacional que diu que sí que es pot marxar", Lisée ha animat la ciutadania a participar en el referèndum perquè, ha assegurat, "una participació elevada de més del 75% es considera legítima", i ha afegit que "entenc el que el govern de Madrid vol fer, però el context ha canviat i existeix una doctrina internacional".

Amb un bon recorregut en experiència en qüestions de procés i referèndum, lamentant-se que "el Canadà no compleix mai amb les promeses de reforma fetes durant la campanya del referèndum" i anunciant que demanaran un segon referèndum al seu Parlament, Lisée ha volgut calmar els ànims del Govern davant la constant negativa de l'Estat a dialogar assegurant que "quan es crea una situació nova, els que estan a favor de l'statu quo diuen que fer el canvi és impossible".

El líder del Parti Québécois s'ha mostrat convençut que "la societat catalana està preparada per plantar cara a aquesta crisi" i ha plantejat al govern de Rajoy a actuar com Londres va fer-ho amb Escòcia. "És la manera de fer-ho", ha subratllat, al mateix temps que ha volgut deixar ben clar que "no es podrà acusar de no haver fet un referèndum perfecte si Madrid fa tot el que pot perquè no sigui perfecte".