El govern espanyol ha fet un toc d'atenció als diplomàtics espanyols per la seva "passivitat a l'hora de combatre l'ofensiva de Puigdemont", segons apunta El Confidencial Digital. La setmana passada hi va haver una cimera d'ambaixadors espanyols, organitzada pel ministeri d'Afers Exteriors per evaluar les conseqüències del Brèxit a la Unió Europea. Allà el secretari d'Estat d'Afers Exteriors, Jorge Toledo, va transmetre a tots els diplomàtics la preocupació del ministeri i el govern espanyol "pels efectes de la propaganda independentista a l'exterior".

El digital assegura que aquesta reflexió es va fer durant el sopar de dilluns a la nit i que com a conseqüència dimarts es va fer una reunió que no estava prevista per "combatre les fake news que es fan circular sobre la justícia espanyola". En la reunió amb els ambaixadors es va arribar a la conclusió que "des del dia que es va detenir Puigdemont s'ha aprofitat per tornar a fer una campanya contra Espanya".

En la mateixa línia, s'explica que en la trobada hi va haver preocupació perquè "les mentides de l'independentisme estan començant a calar en l'opinió pública europea i s'està estenent la idea de que hi ha presos polítics a Espanya".

El ministeri d'Afers Exteriors culpa als ambaixadors de ser massa "passius" i per això Jorge Toledo els demana que "surtin més als mitjans i donin més la cara" per així poder "deixar clar que Espanya és un país democràtic i de dret". Finalment, el digital subratlla que també es va demanar que concedeixin més off the record als periodistes "per poder replicar directament els independentistes".