El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, ha afirmat que Rajoy "ha gestionat la situació catalana de forma molt moderada i continguda" quan "un grup de catalans pretenia trencar la democràcia i la convivència" a Espanya, en una entrevista publicada aquest dissabte al diari alemany Die Welt. El ministre també ha afegit que "no és una opció" que Rajoy mantingui converses amb Puigdemont en qualitat "d'expresident" de Catalunya. 

A més a més, Dastis també ha qualificat de "fantasia" la voluntat de Puigdemont de voler governar Catalunya des de Brussel·les; per tant, si vol ser cap de l'executiu català "ha de tornar a Espanya". Ara bé, si torna, el president català "haurà de passar per la presó" tan bon punt trepitgi territori espanyol. 

A l'entrevista Dastis també ha confirmat que l'article 155 de la Constitució es desactivarà tan bon punt es formi Govern a Catalunya i que l'executiu de Mariano Rajoy estarà disposat a col·laborar amb un Govern independentista, sempre que "es mantingui dins la Consitució". En aquest sentit, Dastis ha obert la possibilitat a una reforma de la Carta Magna, pero avisant que és un assumpte "de tots els espanyols" i no només de Catalunya.