El senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries ha instat el ministre d'Exteriors Alfonso Dastis a dimitir durant la sessió de control del Senat, en una pregunta sobre la idoneïtat de l'acció exterior del govern d'Espanya per representar Catalunya. Dastis ha denunciat que "alguns li deien fer el ridícul" a les paraules de Puigdemont sobre que la Unió Europea era un "club decadent". Cleries s'hi ha tornat implacable recordant que el ministre havia estat reprovat dos cops pel Congrés i l'ha convidat a abandonar el càrrec: "La porta és gran, ministre", ha tancat.

Cleries ha preguntat com s'entendria a l'exterior "la brutalitat policial, amb un milió de ferits, que vostè va negar". El demòcrata ha recordat que Dastis va afirmar que la "presó de Puigdemont tenia comoditats que tothom voldria gaudir". El senador ha continuat la crítica amb les paraules del dirigent del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, sobre tancar TV3 i reobrir-la amb "gent normal". Finalment, s'ha preguntat com s'entenia que l’imam de Ripoll fos "presumpte confident del CNI", alhora que el conseller Joaquim Forn era a presó, i l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, delegat a altres funcions.

Dastis, però, ha carregat contra el referèndum que va insinuar Puidemont per sortir de la UE i per l'estada a Brussel·les. El ministre ha assegurat que les "tergiversacions i mal informacions" sí que perjudicarien la imatge de Catalunya. El representant d'Exteriors ha lloat l'article 155 de la Constitució: "Fa un mes que som en clima de mutua relació i lleialtat", ha dit. Finalment, ha reinvindicat el paper de l'Estat, un cop el Diplocat va ser tancat. "Els va millor als ciutadans de Catalunya quan són representats per l’extensa xarxa consular, per les oficines consulars", ha sentenicat.