La cursa 'Km per la Llibertat' ha arrencat aquest divendres al matí davant del Parlament de Catalunya amb l'objectiu de recórrer més de 700 quilòmetres fins a arribar a les presons d'Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco. Els corredors es rellevaran cada deu quilòmetres fins arribar aquest dilluns als centres penitenciaris on hi ha empresonats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell.

Persones que "injustament s'han vist privades de llibertat per defensar de forma pacífica les seves idees", han assegurat els organitzadors en donar el tret de sortida a la cursa. Poc abans, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa ha rebut en audiència els coordinadors de la cursa i diversos familiars dels polítics empresonats.

cursa per la llibertat parlament - acn

Segons els organitzadors, la iniciativa va néixer als voltants de Nadal per "empatia cap als presos polítics" i les seves famílies. I consideren que es tracta d'una acció "valenta, plena d'energia i esperança". 

Al tret de sortida de la cursa, hi han assistit, entre d'altres, les parelles de Forn i Romeva, Laura Masvidal i Diana Riba, que han agraït la iniciativa 'Km per la Llibertat'. De fet, Riba ha lamentat que l'empresonament dels dirigents independentistes suposa un "doble càstig" per aquesta distància que han de recórrer les famílies per visitar-los a les presons.

Treball en equip

També hi han intervingut representants parlamentaris de JxCat, ERC, CatECP i la CUP. En una referència als professionals de l'esport, la diputada de JxCat Anna Tarrés ha felicitat la iniciativa, ha constatat que "el treball en equip no té fronteres" i ha demanat "fer soroll amb l'esport". La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha aplaudit una iniciativa "carregada de dignitat" en una intervenció en línia amb el republicà Ernest Maragall: "El camí de la llibertat ens l'ensenyen des d'Estremera", ha afegit.

També hi ha assistit el diputat dels comuns Joan Josep Nuet, que ha aplaudit també la iniciativa. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie ha parlat "d'anormalitat" i ha demanat "no normalitzar la repressió política". La cursa també té el suport d'entitats com la plataforma Seleccions Catalanes.  Entre els corredors que han arrencat la 'Km per la Llibertat' aquest divendres al Parlament hi havia la corredora Núria Picas i els periodistes Arcadi Alibés i Empar Moliné.