La batalla contra l’abstenció, la reivindicació del discurs més genuïnament convergent, la defensa del procés cap a la construcció d’un estat per la via del diàleg i l’acord... Aquests seran alguns dels eixos que pretén desplegar la campanya de Democràcia i Llibertat, la candidatura que agrupa CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament, i que encapçala Francesc Homs. Bona part d’aquesta voluntat queda recollida en el manifest electoral que DiL ha fet públic aquest matí al Museu d’Història de Barcelona. Homs va volgut escollir la sala Martí l’Humà, l’últim rei dels catalans, va recordar, per exposar “l’essència” del programa.

De moment, les enquestes situen aquesta candidatura en segona posició, ja sigui darrera d’ERC, segons el CEO, o empatats amb Ciutadans a 9 diputats, com apunta el CIS, que dóna la victòria a En Comú Podem. En qualsevol cas, Democràcia i Llibertat té molt clar que un dels seus objectius és mobilitzar l’electorat. Sap, també, que les generals no han estat tradicionalment les seves eleccions, tot i que fa quatre anys CiU va aconseguir la victòria –en bona part pel desgast del PSC arran dels tripartits i el malestar pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Llavor d'un nou partit

El 20D podria ser, però, molt més que una cursa electoral per a DiL. En l’acte de presentació de la candidatura, el líder de Convergència, Artur Mas, va assegurar que aquesta llista havia de ser la llavor d’un nou partit polític que abraci un ampli espai que va des del món liberal fins al socialcristià i el socialdemòcrata. En aquell mateix acte, el líder convergent va posar en marxa un compte enrere per a la desaparició de CDC, que s’hauria de sumar a aquest nou projecte. La idea no acaba de seduir Demòcrates de Catalunya, la formació sorgida de l’escissió d’Unió que lidera Antoni Castellà i que tot just fa uns mesos acaba de néixer. En un tuit, Castellà va deixar clar que aquest no és el periple que es planteja la seva formació.

Negociacions amb la CUP

En qualsevol cas, els comicis es convertiran en un termòmetre per a totes aquestes sigles que sumen a aquest debat intern sobre el seu futur els desgast de dos mesos de negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura d’Artur Mas i la formació del nou govern. Precisament, en l’acte d’aquest matí, Homs ha hagut de respondre a les preguntes sobre la darrera proposta de JxSí a la CUP, pel que fa al pla de xoc social.

De fet, el candidat ha aprofitat per desplegar alguns dels eixos de la campanya: la reivindicació de la feina feta des del Govern que ara fa possible dissenyar aquest pla de xoc, segons afirma; el compromís que va sorgir de les eleccions del 27S amb l’objectiu de construir un nou Estat, i alhora subratllar la voluntat de pacte a partir d’un procés “necessàriament acordat”, segons el manifest electoral. Aquest darrer és precisament un dels objectius de la campanya, recuperar la imatge de pacte i consens que les converses amb la CUP i iniciatives com el punt vuitè de la resolució rupturista del Parlament handeixat una mica atrotinada.

El director de campanya de Democràcia i Llibertat serà el fins fa unes setmanes director general de comunicació del Govern, Jordi Cuminal.

Artur Mas

Aquests quinze dies, DiL apel·larà a aquells que el 27S van votar Junts pel Sí, de manera especial els de la llista del president, donant un fort protagonisme en campanya a Artur Mas, tant en els actes com en els cartells electorals.

Per combatre l’abstenció, aquesta candidatura pensa aprofitar a fons els aparells territorials dels partits, les xarxes socials, la mobilització de militants i simpatitzants...

(Im)possible

El lema de campanya és la paraula impossible amb l’im inicial guixat. A sota, la signatura del candidat que assumeix el compromís de fer possible l’impossible. I com a arguments, el record d’aquells episodis del procés que els darrers anys donaven per acabat la reivindicació sobiranista però finalment es va acabar tirant endavant, l'acord sobre data i la pregunta, la consulta del 9N, la llista conjunta del 27S...

Aquest és l'objectiu amb què Democràcia i Llibertat reclama el vot i que queda recollit en el títol del manifest electoral presentat aquest matí, Compromís amb Catalunya. Farem possible el teu Sí.