El Consell per la República té una curiosa similitud amb l'Agència Jueva (la Sojnut), que va presidir David Ben Gurion i que va portar a la independència d'Israel respecte dels britànics, segons ha explicar el professor d'història jueva Ariel Kanievsky en un fil de Twitter.

"L'Agència Jueva (la Sojnut) va ser una mena de govern jueu provisional per a la terra d'Israel abans de la proclamació de la independència l'any 1948. Va constituir el denominat Consell Nacional, que va funcionar de facto com el govern d'Israel abans de l'existència d'Israel", ha indicat. "En què se semblen la Sojnut i el Consell per la República? En tot. La Sojnut, com el Consell per la República, funcionava exclusivament gràcies a donacions. L'objectiu era clar: la conquesta del dret a l'autodeterminació i el reconeixement internacional", ha afegit.

Ha recordat que la Sojnut no va estar mai sota control britànic, de la mateixa manera que tampoc el Consell de la República està sota legislació espanyola perquè té la seu a Bèlgica.

Ha recordat una frase de Ben Gurion, que assegurava que la independència s'aconseguiria gràcies al suport de la població i al treball conjunt dels dirigents polítics.