El clavegueram d'Olot no és com el de la resta de localitats catalanes ja que al seu interior no només hi ha aigües residuals. Les clavegueres de la capital de la Garrotxa parlen, i ho fan amb la veu de persones com el Rei o l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy.

Diversos artistes han col·locat gravacions a les clavegueres amb les veus de personatges unionistes com a reivindicació i amb una intenció irònica i de fer broma. Els habitant d'Olot poden sentir algunes de les frases més conegudes d'aquestes persones.

La iniciativa és de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa i forma part dels actes commemoratius del referèndum que es fan a Olot. Per ara s'han instal·lat altaveus en 10 clavegueres on s'escolta el cant dels ciutadans de Huelva acomiadant a la Guardia Civil pocs dies abans de l’1 d’octubre (A por ellos), les declaracions del mateix 1 d’octubre del llavors president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegurant que no hi va haver referèndum i un petit fragment del discurs del dia 3 d’octubre del rei Felip VI.