El director general del CNP, Francisco Pardo, i el director adjunt operatiu del cos, José Ángel González, han declarat d'avant d'un jutge per presumpte desemparament dels policies durant les protestes a Urquinaona contra la sentència de l'1-O.

El sindicat policial Jupol va interposar una querella per un presumpte delicte contra la seguretat dels agents del dispositiu policial en les manifestacions contra la sentència dels presos polítics.  El sindicat considera que els recursos emprats per exemple a la batalla d'Urquinaona van ser insuficients. L'Audiència de Barcelona va ordenar admetre a tràmit la querella després que inicialment no fos admesa pel mateix Jutjat que ara instrueix la causa.

L'advocat de Jupol, Jordi Català, en declaracions als mitjans ha criticat les declaracions dels dirigents del CNP, assegurant "que des del punt de vista d'ells les decisions van ser correctes i poden sentir-se inclús orgullosos de l'actuació acomplida". Català afegeix: "Entenem que no s'ajusta a la realitat". També ha afirmat que es van sentir desbordats, "les unitats d'antiavalots van mancar de material i van treballar jornades de 20 hores". L'advocat de Jupol ha criticat que la Policia Nacional no tragués al carrer el seu tanc d’aigua, mentre el dels Mossos sí que es va veure a la plaça Urquinaona.

La querella de Jupol sosté que els responsables del cos "no van ajustar-se a les normes de prevenció que emparen tot funcionari policial", i per això asseguren que van resultar ferits quasi 300 agents durant les protestes por la sentència de l'1-O.

Protesta policial per "abandonament"

El sector més bel·ligerant del Cos Nacional de Policia (CNP) no ha quedat satisfet amb la citació judicial i ha convocat també una protesta davant de la Ciutat de la Justícia. Un centenar d’agents s’han manifestat aquest dimarts en defensa de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) i per denunciar “l’abandonament” per part del govern espanyol després de la sentència dels líders del procés.

Imatge principal: Foto dels aldarulls a Plaça Urquinaoa. - Pau Venteo