L'acord que van tancar Laura Borràs i Jordi Turull per a la nova executiva de consens a Junts es presenta avui i demà a l'examen de reavaluació i la direcció del partit no es pot permetre un nou suspens. La cúpula de Junts s'està mobilitzant per garantir que la militància voti i ratifiqui els dos noms de la nova direcció que havia proposat Borràs, entre els quals el secretari d'organització, i que no van superar les votacions al congrés d'Argelers del passat 4 de juny.

Les votacions s'han posat en marxa aquest matí a les 9 hores i es tancaran demà a les 14 hores. Se sotmet a la consideració dels militants una llista tancada i bloquejada en que figuren el regidor de Badalona David Torrents, com a secretari d'organització, i Ester Vallès com a vocal. Així mateix, s'hi ha incorporat el nom de l'exalcalde de Besalú i exvicepresident de la Mesa del Parlament Lluís Guinó per substituir l'exconseller Miquel Samper, que va renunciar al càrrec a l'executiva per seguir a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, incompatible amb ocupar cap responsabilitat a un partit.

Proposta de Turull

Des del mateix dissabte del congrés la prioritat de Turull ha estat preservar l'acord que havia tancat amb la nova presidenta per evitar l'enfrontament obert al partit. Amb el congrés encara en marxa, quan es va saber que David Torrents i Ester Vallès no havien aconseguit els vots necessaris per a l'elecció -és a dir, superar el 50% de vots aconseguits pel candidat més-, es va assegurar que els dos noms serien igualment ratificats.

Aquell mateix dilluns, en la primera reunió de la nova executiva, el secretari general, responsable segons el reglament de plantejar una proposta per superar aquesta situació, va defensar que els dos candidats quedessin ratificats, però l'executiva ho va rebutjar.  Una setmana més tard, aquest dilluns, Turull ha proposat sotmetre de nou els noms a votació dels militants. Tot i que de nou es van escoltar algunes veus crítiques amb la proposta, va quedar finalment acceptada i aquest matí a les 9 hores la votació s'ha posat en marxa. Turull va fer saber la seva proposta als militants a través d'una carta en què assenyalava la necessitat de garantir la unitat i la cohesió que ha defensat. 

Pluja de missatges

El repte de l'executiva és ara no tornar a encaixar un nou revés i aconseguir, a més, que la militància participi després que la votació al congrés d'Argelers no va aconseguir arribar a un 40% de participació. A la cúpula de l'executiva i a les agrupacions no escapa el fet que la solució acordada, repetint la votació amb els mateixos noms i fent-ho a més amb llistes tancades, no ha agradat a alguns sectors de la militància. Per això, des d'aquest matí s'està animant els militants a votar i avalar la proposta del secretari general.

"Per complir els acords compromesos, però sobretot, per posar en marxa la maquinària de cara a les municipals, sense distraccions i amb tota la força que a Junts necessitem a la nostra comarca", s'assegura en un dels missatges a través d'un Whatsapp que ha corregut entre els simpatitzants del partit. "Us demano que hi feu confiança", reclamava el responsable d'una de les agrupacions a través d'un grup de militants.

No falta tampoc algun missatge que crida a contrarestar el discurs dels mitjans amb un vot massiu: "És important que votem massivament per evitar el discurs que alguna premsa vol transmetre d'un partit dividit o directament desgastat per Jordi Turull i Laura Borràs"

Suport a Twitter

Paral·lelament, membres de la direcció o figures destacades de Junts han sortit també a mostrar públicament el suport als candidats a través de les xarxes.