A partir d'avui, i fins el proper dia 4 d'agost, la militància de la CUP pot votar telemàticament el nou secretariat nacional (SN), després que a mitjans de juny l'òrgan que coordina la gestió política de l'organització saltés pels aires amb la dimissió de la meitat dels seus membres per discrepàncies internes en qüestions com ara la investidura o no d'Artur Mas o el veto als pressupostos del 2016.

Durant les darreres setmanes, tots els candidats conjuntament s'han passejat pel territori català per presentar-se a les 13 assemblees territorials de l’organització. Tots han tingut el mateix temps i els mateixos espais per convèncer la militància; de fet, per reglament no han pogut utilitzar els mitjans de comunicació, ja que s'ha buscat que tothom tingui les mateixes oportunitats d'explicar-se.

L'exdiputat cupaire Quim Arrufat,  que ha estat una de les veus més respectades en el món cupaire, encapçala la candidatura col·lectiva. Arrufat ha aconseguit articular una llista d'11 persones amb un pla de treball conjunt i almenys un 40% de dones, juntament amb el regidor de la CUP a Girona, Lluc Salellas, germà del diputat Benet Salellas, a més de la regidora de Figueres, Natàlia Sánchez, entre d'altres. Entre els suplents hi ha per exemple el regidor de Vic, Joan Coma, imputat per donar suport a la declaració independentista del 9-N, suspesa pel TC. 

De fet, fonts cupaires asseguren que el fet que els membres no siguin militants de les dues principals corrents de la formació, Poble Lliure i Endavant-OSAN, i que la candidatura s'hagi forjat des del territori fa pensar que obtindrà sense problemes el suport del 65% de la militància, el mínim que marca la ponència organitzativa sorgida de l'assemblea nacional d'Esparreguera del 22 de maig.

El secretariat nacional de la CUP està format per 15 persones, per tant, a més de la candidatura col·lectiva d'11, els militants hauran de triar entre set candidatures individuals per escollir els altres 4 membres que falten. Entre les opcions individuals hi ha noms com el de Xevi Generó i Hugo Alvira, que repetirien en el SN si surten escollits. 

L'objectiu de la renovació és "enfortir i oxigenar” els espais de decisió, i sobretot fer front a la nova etapa política que s'obrirà a partir del mes de setembre amb la prova de foc pel procés, i també per la CUP, que suposarà la qüestió de confiança plantejada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Una decisió que prendrà, després d'intentar negociar amb el Govern, el Consell Polític més GAP (Grup d'Acció Parlamentària) de la CUP, però no pas el secretariat ni tan sols una assemblea.