La CUP ha aprovat un protocol d'actuació contra la violència masclista que preveu fins i tot l'expulsió per als casos greus. "En aquesta organització a ningú li tremolarà la mà si s'ha d'expulsar algú", ha assegurat la membre del secretariat nacional de la CUP en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. Segons Vehí, hi ha coses que no es poden tolerar i una agressió masclista que es pugui considerar molt greu s'ha de respondre amb "mesures proporcionals dures".

En canvi, no ha volgut valorar el cas denunciat per Mireia Boya que va provocar la seva marxa de la direcció del partit per una "agressió psicològica" d'un company. Vehí assegura que aquest cas s'està gestionant amb suport de professionals.

Vehí ha explicat que "els deures s'estaven fent" quan va saltar el cas de Boya i que ja feia dos anys que es treballava en aquest protocol. L'ha definit com una "eina de reacció i de prevenció" contra casos d'agressió de violència masclista.

Organització “segura” per a les dones

La membre del secretariat nacional ha explicat que amb el protocol es vol garantir que la CUP sigui una organització "segura" per a les dones i en la què hi hagi responsabilitat per part de tothom. La clau, segons la cupaire, és que la gent tingui capacitat d'assumir errors i "col·lectivament" transformar la situació. I és que, segons Vehí, a la CUP també hi ha "relacions patriarcals".

Una de les novetats que incorpora el protocol és que tots els càrrecs nacionals i locals electes de la CUP hauran de fer una formació i complir "certs estàndards".

Segons ha explicat Vehí, el protocol regula relacions de poder i parteix de la base dels anomenats "micromasclismes", és a dir, "petites demostracions de poder patriarcal que després sostenen les agressions grosses". A més, ha afegit que el protocol parteix de la base que la versió de la dona que denuncia no es qüestiona.