La majoria dels diputats de la CUP rebutgen la decisió d’ahir del Consell Polític més Grup d’Acció Parlamentària (GAP) de mantenir l’esmena a la totalitat, i per tant, evitar que els pressupostos passin el primer tràmit parlamentari avui a la cambra catalana, segons expliquen fonts coneixedores a El Nacional.

De fet, la decisió de vetar els comptes l’ha pres la militància, bàsicament les assemblees territorials i les organitzacions afins que s’inclouen en la candidatura Crida Constituent. En aquest sentit, el grup parlamentari té les mans lligades, malgrat estar-hi en desacord, ja que no té dret a vot.

El resultat de la votació d’ahir posa en relleu la forta divisió interna que pateix la formació anticapitalista, ja que es va decidir mantenir l’esmena amb 29 vots a favor, 26 en contra i 3 abstencions. Per tant, pràcticament, els militants de la CUP s’han dividit al 50% entre el sí i el no.

Un escenari semblant al que va succeir el passat mes de desembre amb Artur Mas. I en aquest cas també, al final, els corrents més radicals i contraris als comptes han acabat imposant el seu criteri. De fet, veus internes critiquen que en alguns casos “no hi ha hagut debat, sinó adoctrinament”.

Això significa que algunes organitzacions, com poden ser Endavant o Lluita Internacionalista i també assemblees territorials que sempre han tingut un posicionament molt clar respecte als pressupostos, malgrat les ofertes que el Govern ha anat posant sobre la taula. Unes ofertes, però, que la CUP reconeix també que han arribat tard i malament, sense marge per discutir-les com cal.

Lideratges

Ara per ara, malgrat la tensió que es respira en el si del grup parlamentari, no es plantegen la possibilitat que algú d’ells faci un pas al costat, com va passar amb Antonio Baños. “S’ha demostrat que allò no va funcionar”, expliquen aquestes mateixes fonts. El que sí que té intenció de fer la CUP és “alternar els lideratges”. És a dir, intentar rebaixar la presència o la imatge pública de diputats com ara l’Anna Gabriel, que ara mateix és clarament la líder del grup.

L’objectiu d’aquest “colideratge” en el grup parlamentari seria posar les bases per continuar “bastint ponts” amb el Govern, perquè insisteixen que el procés no està mort. De fet, ahir mateix, malgrat les cares llargues i fins i tot de tristor, la diputada Eulàlia Reguant insistia en la voluntat de negociar els pressupostos, però ja de cara al 2017.