Aquesta matinada la CUP ha fet públic un document, que s'ha de debatre de cara a la propera Assemblea Nacional del 22 de maig, en què proposen pressionar el Govern amb un ultimàtum perquè faci “un pas clar cap a la ruptura” quan faci un any de la investidura, és a dir, abans del 10 de gener del 2017.

El document de treball, enviat a la militància, esgrimeix l'estratègia seguida fins ara i marca quines han de ser les línies que ha de seguir en un futur immediat. El text és encara una primera proposta, ja que està en fase de discussió entre els col·lectius territorials, però ja marca un clar ultimàtum al Govern del president Carles Puigdemont per mantenir el seu acord.

“Si el 10 de gener de 2017 –quan farà un any de la investidura– Junts pel Sí no ha fet cap pas clar en el camí cap a la ruptura, la CUP hauria d'organitzar una conferència nacional per iniciar el procés de denúncia del frau dels 12 mesos de Govern i l'inici d'un canvi de paradigma”. Així de contundent es mostra la formació anticapitalista al text, i a més, reclamen que aquest pas sigui “quelcom palpable que viri també en el discurs públic i polític de contenció”.

Trencament de l'acord

La CUP també esgrimeix en quins escenaris caldria trencar precipitadament l'acord. "Les línies vermelles per mantenir l'acord han de ser la no vulneració fefaent dels nostres principis polítics". A més, l'acord també es podria trencar si hi ha "qualsevol pas enrere en l'àmbit de la construcció de la República catalana" i especialment després de l'estiu, quan ja hauran passat els primers "sis mesos d'adaptació". 

La CUP es defineix com a "tensor públic del pacte" i com a garant de l'estabilitat acordada i, per tant, assegura que podrà "obligar el Govern a avançar" en la ruptura o, "en el cas que no ho faci, il·lustrar-ne les contradiccions".

Pel que fa a l'acord de legislatura de 18 mesos, la CUP també assegura que el pacte es pot trencar uns mesos abans de l'acord si ja s'intueix que no es complirà al final del període marcat. En aquest sentit, el document de la CUP proposa que "si al final dels 18 mesos Junts pel SÍ no ha complert amb la declaració del 9N", i matisa que això ja se sabrà "un parell de mesos abans", la CUP pot "formalitzar el final de l'acord i explicar tots els punts d'incompliment de manera pública i transparent".