El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de la CUP que insta al Govern que requerir “al Tribunal Constitucional que, davant la seva evident politització, s’abstingui de resoldre en relació a tots els procediments que tinguin a veure amb les decisions adoptades pel Parlament de Catalunya”.

La moció constata “la profunda politització del poder judicial, la Fiscalia i el Tribunal Constitucional” i “qüestiona la legitimitat de les seves resolucions en allò que fa referència al dret a decidir del poble de Catalunya”. A més, recorda a l'alt tribunal que la retallada de l'Estatut que va dur a terme "unilateralment" no va estar "en cap moment sotmesa a referèndum". 

La moció s’ha aprovat amb 71 vots de Junts pel Sí i la CUP, els vots en contra de Ciutadans, PSC i PP i 9 abstencions de Catalunya Sí Que es Pot. Lluís Rabell, líder de CSQP, ha explicat les abstencions del seu grup al·legant que l’actual judicialització de la política només es pot resoldre amb un pla polític “articulant solucions des del diàleg” i no la desobediència.

Junts pel Sí, per la seva banda, ha destacat la “barroera i descarada” judicialització de la política. La diputada Carmina Castellví ha assegurat que “la democràcia ni es pidola ni inhabilita cap opció política”.

Moció "antidemocràtica"

El principal grup de l’oposició, Ciutadans, ha mantingut que la CUP “atenta contra la democràcia” al voler saltar-se les lleis. “Qualsevol llei de l’ordenament és una llei injusta si no combrega amb rodes de molí i no s’adhereix al separatisme”, ha assegurat el diputat Matías Alonso.

El PSC, per la seva banda, ha lamentat les actuacions que evidencien la judicialització de la política, com la sospita de les actuacions del fiscal o les converses entre l’exministre Jorge Fernández Díaz i l’excap de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso. Tot i aquesta posició, el diputat Ferran Pedret ha assegurat que no poden donar suport a “una moció que el que pretén es afirmar que Espanya no és una democràcia”.

El diputat Juan Milián, del PP, ha lamentat que la CUP estigui “sobreactuant” perquè, segons considera, “volen amagar moltes coses” entre les que ha destacat el suport dels anticapitalistes als pressupostos i al Govern de Junts pel Sí