Sota el lema “Sense Por, desobeïm per la independència” la CUP ha aconseguit sumar entitats i partits polítics a una manifestació en protesta pel setge judicial als ajuntaments. Unes 4.000 persones han recorregut els carrers de Barcelona cridant consignes de condemna per la persecució dels càrrecs electes, ajuntaments i les institucions catalanes que han mostrat el seu suport a la declaració del 9-N.    

El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha recordat a l’inici de la marxa que la seva “aposta per la independència és la via unilateral i la desobediència. No hem fet més que recollir arguments a cabassos per fer camí propi i construir la República catalana”. Un sentiment compartit per companys de diferents partits polítics i entitats que han mostrat la seva sintonia ocupant la capçalera de la manifestació.   

Entre ells Joan Tardà i Alfred Bosch d'ERC, Jaume Asens i Gala Pin de Barcelona en Comú, Dolors Sabater alcaldessa de Badalona, Jordi Cuixart president d'Òmnium Cultural, Teresa Forcades de Procés Constituent, l'antropòleg Manuel Delgado, Eduard Calvo vicepresident de l'AMI, David Companyon d'EUiA, Joan Coma regidor de Capgirem Vic-CUP investigat per l'AN, i tots els diputats al Parlament de Catalunya de la CUP-CC, entre altres representants de la societat civil catalana.

Homs desentona i Salellas contesta

La transversalitat a la fila zero, però, no s’ha reflectit més enllà de la capçalera. Al cos de la manifestació, principalment, hi havia simpatitzants de la CUP i costava identificar-ne d’altres partits.

De fet, s’han escoltat crítiques a les declaracions del convergent Francesc Homs que, hores abans de la manifestació, ha acusat la CUP de “trencar el somriure de l’independentisme”: una declaració que ha estat interpretada com una consigna a no assistir a la manifestació.

Salellas ha desmentit les paraules del dirigent de Convergència: “contra tot relat hegemònic, el que venim a dir avui és que el procés no ha de ser de partits, no pertany a cap partit i el que hem de fer és respondre a les institucions antidemocràtiques de l’Estat amb mobilitzacions conjuntes i transversals. Li diem a Homs que deixi d’empatollar-se amb discursos de vella política, que baixi al carrer i que s’ajunti a les mobilitzacions populars com qualsevol altre, no des de cap privilegi ni balcó d’un partit polític”.

Crits d’independència

La marxa ha transcorregut amb normalitat i amb un ambient festiu i reivindicatiu. L’acte ha acabat amb la lectura d’un manifest de condemna a l’actitud del Govern espanyol: “No podem permetre que l’Estat espanyol posi sota investigació i judici a regidors i ajuntaments... Tampoc que es judicialitzi la política catalana, suspenent lleis al Tribunal Constitucional”. Finalment, l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, judicialitzada per no haver retirat l’estelada de l’Ajuntament en període electoral, ha llegit el poema Llibertat de Joan Margarit.

La manifestació d’aquest vespre és el colofó de la campanya "Sense por" de suport als càrrecs electes independentistes perseguits per la justícia espanyola. Tot plegat, l'endemà de l’acte en suport als alcaldes investigats per haver aprovat mocions al consistori en suport de la declaració del 9-N.