La CUP ha inaugurat dilluns al matí la ronda de consultes del president del Parlament, Roger Torrent, per proposar un nou candidat a la investidura, i li han traslladat l'abstenció acordada en el Consell Polític de dissabte passat. No obstant això, han assenyalat una alternativa a JxCat i ERC. En una roda de premsa posterior, el seu portaveu, Carles Riera, ha desafiat la Mesa perquè permeti el vot delegat de Carles Puigdemont Toni Comín. “Si no estan disposats a assumir aquesta petita desobediència, ens preguntem si seran capaços de fer totes les desobediències encara més grans”, ha assenyalat.

Si no estan disposats a desobeir, ha demanat que entrin "noves cares" que "assumeixin la repressió". En la reunió, la CUP ha traslladat a Torrent que el problema no és de noms, sinó de programa de govern. “La CUP no ha dit ‘no’ a cap candidat, no ha vetat Jordi Sànchez”, ha volgut aclarir Riera. “La CUP encara no està en la fase de parlar de noms, sinó que encara està en la fase no resolta de parlar del programa”, ha afegit.

En aquest sentit, els diputats Carles Riera i Maria Sirvent han traslladat al president de la Cambra el seu desacord “profund i radical” amb l’actitud de JxCat i ERC, que és d’”acatament al Tribunal Constitucional”. Riera ha advertit que si es precipita un debat d’investidura i no hi ha un canvi del "programa autonomista", sigui amb el candidat que sigui, els diputats anticapitalistes s'abstindran.

Converses interrompudes

“A veure si algú de JxCat i ERC té valor de dir als dos milions de persones de l’1-O que el que van fer era simbòlic, i que el que toca ara és peix al cove”, ha etzibat Riera. En aquests moments, segons ha explicat el diputat cupaire, “el diàleg està interromput” i no hi ha programada cap reunió a tres. Ha expressat que estan disposats a assistir a noves trobades si sobre la taula hi ha una “proposta política radicalment diferent”.

Riera ha detallat que un programa “nítidament republicà” passa per assumir la declaració del Parlament del 9 de novembre del 2015, que diu que “les lleis i decisions del Parlament tindran primacia”. També ha instat a iniciar un procés constituent, “que no es pot dur a terme a Brussel·les, com vol JxCat, ni sense implicació institucional, com vol ERC”.                             

El portaveu cupaire ha expressat la seva "perplexitat" per la voluntat del diputat d’ERC Joan Tardà d’acostar-se al PSC. Per altra banda, també ha replicat les paraules de Marta Pascal, coordinadora del PDeCAT: “Encara no hem acabat de llençar elements autonòmics a la paperera”.