Un cop Pedro Sánchez ja ha rebut l'encàrrec de la investidura després de la ronda de reunions amb Felip VI, el candidat socialista ha obert la porta a l'amnistia —sense esmentar-la—, però ha rebutjat de ple el referèndum d'autodeterminació que reclamen els partits independentistes. Aquest fet ha posat en alerta la CUP, que, minuts més tard de les paraules de Sánchez, ha volgut llançar un clar advertiment a ERC i Junts per Catalunya: "Les resolucions al Parlament s'aproven per complir-les". Amb aquestes paraules, el portaveu cupaire, Xavier Pellicer, feia referència a la resolució que l'independentisme va aprovar conjuntament al debat de política general passat, on l'amnistia quedava vinculada també a l'autodeterminació. Concretament, el text d'aquesta proposta de resolució transaccional recollia que "les forces polítiques catalanes amb representació al Congrés no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d'un nou referèndum" i, si bé la CUP s'hi va abstenir, aquest dimarts Xavier Pellicer ha volgut fer memòria als dos partits independentistes amb representació a la cambra baixa espanyola. 

Missatge de la CUP a PSOE i Sumar: res que no sigui un referèndum

Aquesta no ha estat l'única advertència que han llençat els anticapitalistes des del faristol del Parlament. També n'han adreçat una a "Pedro Sánchez, Salvador Illa, Yolanda Díaz i Jaume Asens", és a dir, els líders espanyols i catalans dels partits que volen conformar un nou govern de coalició a l'Estat. Amb la porta oberta a l'amnistia, però tancada a un referèndum, Pellicer els ha deixat ben clar que el seu partit no acceptarà "una llei que sigui un punt final". "La resolució del conflicte exigeix un referèndum d'autodeterminació al qual cal posa data i pregunta", ha sentenciat el diputat. Durant la campanya electoral, la CUP ja va deixar clar que si Pedro Sánchez, que en aquell moment semblava lluny de poder optar de nou a la presidència del govern espanyol, volia els seus vots, hauria de posar data i pregunta a un nou referèndum d'autodeterminació. Els anticapitalistes, però, es van quedar sense representació al Congrés el 23-J. 

El caos de Rodalies: culpables tant el govern català com l'espanyol

Pellicer ha aprofitat la roda de premsa per denunciar el caos que s'ha viscut de nou aquesta jornada a les línies de Rodalies d'arreu del país, que ha descrit "no com una excepció, sinó com el dia a dia del mal funcionament". I ha denunciat que, amb aquesta deixadesa, s'està "vulnerant el dret a la mobilitat", fet que afecta sobretot les persones treballadores del país, que tant arriben tard a la feina com després tenen retards per tornar a casa. Pellicer ha trobat dos culpables diferents per a aquesta situació. Per un costat, el govern de l'Estat, "que ha deixat les funcions i ha provocat que el dia a dia sigui un desastre", però també el govern català. "Ens han venut una vegada rere l'altra que havien acordat el traspàs. On és?", s'ha preguntat el diputat, que ha demanat a l'executiu català que deixi de "queixar-se i res més" i doni resposta a aquesta qüestió. Preguntat per si creu que el traspàs del servei s'hauria d'incloure en les condicions per investir Sánchez per part dels independentistes, ha deixat clar que aquest ultimàtum, després de les darreres experiències, no tindria credibilitat.