L'endemà que Pere Aragonès anunciés que deixa la primera línia política després d'haver portat el seu partit a perdre 13 diputats —de 33 a 20— a les eleccions del 12 de maig, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat una carta a la ciutadania en què descarta seguir els mateixos passos que el president en funcions del Govern. "Em veig amb cor i força de continuar treballant pel nostre país. I fer-ho, com sempre, des del lloc que determini la militància d’ERC, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que correspongui", ha escrit, amb la qual cosa confirma que vol continuar liderant aquest partit, que presideix des del 2011. 

Llegeix a continuació la carta d'Oriol Junqueras: 

El poble de Catalunya ha parlat. I aquests no són els resultats que esperàvem.

Voldria adreçar-me a tothom, a la Catalunya sencera, diversa, rural i metropolitana, de pobles i ciutats, parlin la llengua que parlin, tant si fa segles o si fa mesos que han triat Catalunya per viure i arrelar-hi la seva família. M’adreço als treballadors de Catalunya, al món sindical, empresaris i autònoms, als pagesos i industrials, universitaris, mestres i metges, a tothom del món social, cultural i esportiu, a tothom que vol un país millor.

Els propers dies veurem cap on s’encamina la política del país. Els resultats electorals no han volgut que ERC torni a liderar el Govern, i ens diuen molt clarament que toca a altres protagonistes fer les passes que considerin oportunes per garantir l’estabilitat i la governabilitat del país. Però us dic que, des d’avui, passi el que passi, encapçalarem l’alternativa que lluitarà amb fermesa i determinació pel futur, pel present, per la memòria i la dignitat de tot el poble de Catalunya.

Des de la humilitat assumim no només aquesta tercera posició electoral, que farem valdre amb tota la força al servei del país, sinó que també entenem i entomarem el debat i la reflexió que exigeix l’avís que ens ha fet la ciutadania de Catalunya.

Estem orgullosos de la feina feta pel govern presidit per Pere Aragonès, dels fruits de la valentia de negociar amb l’Estat la fi de la repressió política, de recórrer, a vegades sols, el camí que va portar des dels indults fins a l’amnistia. Alhora, hem patit el desgast que comporta governar en solitari. No ha sigut fàcil. Catalunya, però, va molt millor avui que fa tres anys. I va millor perquè la vida de la gent ha millorat des que ERC ha presidit la Generalitat. L’honora el seu gest de deixar la primera línia política. És una pèrdua per al país i per a Esquerra Republicana, però sabem que seguirà treballant per a Catalunya a través del nostre partit. Perquè tots nosaltres sabem que podem ser el primer i l’últim. I perquè tots nosaltres volem posar-nos al servei del país a través d’ERC.

La presidència republicana de la Generalitat ha estat bona per al país. Així ho testimonia el bon funcionament de l’economia catalana i l’expansió dels serveis públics. Catalunya té avui el rècord històric d’ocupació, d’exportacions, d’inversió estrangera, de taxa d’ocupació femenina. ERC ha prioritzat uns pressupostos expansius que han permès preparar-nos per a la Catalunya dels 8 milions, vetllant per l’escola, la salut i la feina de les famílies, amb més dotació de treballadors i treballadores públics, metges, mestres, mossos. Amb més inversió que mai en cultura, educació i llengua. Hem batallat per l’habitatge, per corregir els errors del mercat que fan que avui tantes famílies i joves no puguin accedir a l’habitatge.

Perquè sabem que tots aquests avenços no permeten pal·liar el patiment de tantes famílies que no arriben a final de mes, sense feina digna, amb dificultats per mantenir l’habitatge, sense l’accés als serveis públics que es mereixen. A Catalunya, 440.000 infants es troben en risc d’exclusió social. Són massa famílies que pateixen la injustícia que la inversió pública i social per habitant sigui menor del que ens pertocaria si poguéssim disposar dels fruits del nostre esforç en forma d’impostos, cotitzacions socials i finançament públic.

I, malgrat tot, la ciutadania ens ha donat un missatge clar. No ha confiat en nosaltres, o en les nostres propostes, o en la nostra manera de fer o d’explicar-nos. Això vol dir que, tot i la feinada, molta gent s'ha distanciat del projecte republicà. I vull que sàpiguen, siguin votants d’ERC o no, que hem entès el missatge i que, malgrat la distància que avui ens separa, exercirem la nostra responsabilitat al servei de tothom, com sempre hem fet. Al costat de la gent.

Per això, vull garantir a les persones que han confiat en ERC que posarem els seus vots de forma constructiva al servei del país. Davant d’un panorama polític en què les dretes i la pulsió conservadora guanyen terreny, comença la tasca de ressituar el projecte de país i de conduir el partit històric de Catalunya al lloc de lideratge que li correspon: per mèrits, per capacitat i per història. I, també, per ètica, en un partit sense cap cas de corrupció.

I em veig amb cor i força de seguir treballant pel nostre país. I fer-ho, com sempre, des del lloc que determini la militància d’ERC, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que corresponguin. Conscient dels límits que malauradament continua imposant-nos la repressió a molts de nosaltres, que, en el meu cas, continua a través d’una inhabilitació absoluta que, fins i tot, m’impedeix fer classes a la universitat.

Serem l’oposició al servei del país. Des d’avui, ens erigim com l’alternativa, ferma i exigent, contra els que volen que Catalunya sigui la dissetena comunitat autònoma a la qual se li diu el que ha de fer. Contra els que pensen que Catalunya podrà ser governada des de Madrid i a mercè de la voluntat d’un president espanyol. No, per aquí no hi passarem.

Com tampoc volem fer volar coloms que ens paralitzin i generin més desgast i frustració. Tothom sap que, a ERC, sabem que el camí cap a la independència és des de la democràcia i la defensa dels drets socials, una via àmplia sobiranista i d’esquerres que no admet desercions a la primera de canvi. Nosaltres no venem fum i tenim clar el nostre objectiu. Ara toca lluitar pel referèndum i ens hi deixarem la pell. Després de la desfeta del 155 hem recuperat la potència de la Generalitat i la fortalesa del país. I ens hem dessagnat en solitari per reconduir el país i tornar-lo a posar en solfa davant l’agressió política i la repressió judicial que hem patit com a patriotes catalans, i que han patit les institucions d’autogovern.

Avui comença una nova etapa, en la qual hem de fer autocrítica i replantejar-nos allò que no ha sortit bé, des de la convicció que ERC mai es rendeix. No ens hem rendit mai i tampoc ho farem ara. Des d’avui ens posem a treballar per recuperar l’orgull, el coratge i l’empenta.

Tot i el sotrac, seguirem persistint en els nostres objectius, com ho testimonia el fet de tenir 93 anys d’història i cap cas de corrupció. Una persistència històrica en la defensa de les escoles d’aquest país, de l’educació de cada generació, de la pagesia i del treball digne a la indústria. Vam construir, literalment, totes les escoles públiques del país, perquè quan nosaltres vam arribar a govern els anys 30 del segle XX d’escola pública no n’hi havia cap. I després, unes quantes generacions després, som els que han posat més mestres i professors que ningú i som els que ajudem a les famílies amb la universalitat i la gratuïtat de les escoles bressol públiques pels infants de dos anys.

Serem persistents en els nostres objectius perquè nosaltres som els qui vam proclamar la República Catalana el 1931, els qui vam restaurar la Generalitat de Catalunya el 1932 i la vam tornar a restaurar el 1977. Som els qui vam defensar l’Estat català el 1934, i els qui, de la mà de la Marta Rovira, vam fer possible el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre del 2017. I ho vull reivindicar com la millor garantia que quan tinguem l’oportunitat de tornar-ho a fer, ho tornarem a fer. Serem la gent d’ERC els que ho farem perquè som nosaltres qui ho hem fet sempre.

Hem patit presó i exili, i no hem defallit, en la lluita pels drets i llibertats de Catalunya. Des de 2017 hem hagut de competir amb les altres forces polítiques amb inferioritat de condicions i en solitari. Avui toca aixecar-nos amb força després d’un cicle electoral que no ha anat com esperàvem. I el primer pas el tenim a la vora: cal que aquestes properes eleccions europees la militància faci un pas endavant, un pas d’amor propi, un pas per defensar el futur de Catalunya a Europa. Per defensar la nostra pagesia, que s’ho juga tot a Europa, per lluitar contra el canvi climàtic i enfortir els pobles dins el marc federal europeu enfront uns estats nació caducs.

Catalunya necessita una Esquerra Republicana forta, gran i central. Sense ERC no hi haurà una Catalunya lliure i plena. I tothom sap que els nous dies de mobilització, de lluita, tornaran. Som el partit que planta cara i sap que les victòries de país tornaran a venir de la mà d’ERC, el partit més fidel al poble de Catalunya. Catalunya sempre progressa quan ERC és forta. Som el partit que té tot el país sencer i tota la seva gent al cap i al cor. Tornarem més forts que mai a liderar el camí cap a la independència.

Volem tornar a obrir el partit a les corrents més innovadores i políticament fèrtils, des del catalanisme més pragmàtic fins al més idealista, que sota la divisa republicana i progressista vincula a tots els demòcrates, moderats i radicals. Som l’esquerra nacional transformadora, feminista i verda, de socialistes, liberals, sindicalistes, que abraça totes les sensibilitats del centre cap a l’esquerra: des de democratacristians i socialdemòcrates fins a comunistes i llibertaris. M’adreço a tothom que estima Catalunya, i els Països Catalans, a tothom que estima la llibertat i la justícia social. M’adreço a tothom que anhela la conquesta de la República Catalana des d’aquesta esquerra única que era capaç d’aglutinar majories en temps difícils i establir nous fonaments. Som l’esquerra que estima la llibertat, que sap que la justícia social és el fonament de la fraternitat que ens fa ser poble, que ens agermana a tots i a totes en la voluntat de ser i de viure en harmonia en el concert de tots els pobles del món.

Volem reconnectar amb tots i cadascun dels militants i simpatitzants per guanyar la confiança en el partit i en el país. Vull una Esquerra Republicana al carrer, al costat de la gent. Ens hem de fer forts treballant amb la gent i per a la gent. Fent-nos entendre i explicant-nos millor. I per això comptem amb tothom per construir amb força i autenticitat una ERC gran, ample i integradora.

Volem guanyar-nos la confiança de totes i cadascuna de les persones d’ERC i del conjunt de la ciutadania. Comptem amb tothom per construir amb força i autenticitat una ERC gran, ampla i integradora. I us asseguro que durem aquest país a la llibertat.


Oriol Junqueras i Vies
President d’ERC

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!