L'aclaparadora victòria de l'independentisme escocès ha donat una nova idea a la CUP: "sincronitzar" el possible segon referèndum d'independència que facin amb el que ells proposen per a Catalunya. Així ho han exposat en un comunicat dirigit clarament a la resta de partits independentistes en un moment en què es troben més distants que mai a l'hora de pactar el futur Govern de la Generalitat.

"Cal treballar per sincronitzar els tempos d’un nou referèndum amb el poble escocès amb l’objectiu de forçar el debat sobre el dret a l'autodeterminació a escala europea", ha demanat la formació anticapitalista.

"Cal que l’independentisme català miri cap a Escòcia i la Comunitat Internacional i no cap a la taula de diàleg, on el govern de l’Estat no ha mogut cap postura més enllà de seguir exercint la repressió contra el moviment", han afegit, tot i haver avalat donar dos anys més de marge a aquesta estratègia en el seu pacte d'investidura amb ERC.

La CUP ha celebrat la victòria del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i la majoria absoluta d'aquest partit amb els Verds (també independentistes) i ha constatat que "el referèndum d’autodeterminació amb Gran Bretanya torna a estar sobre la taula per mandat democràtic". "En aquest sentit, la CUP-NCG espera que Londres respecti la demanda majoritària del poble escocès i no s’oposi a la voluntat popular", ha alertat.

Els anticapitalistes també han volgut contrastar el procés d'autodeterminació d'Escòcia amb el català, "on després de 14 processos electorals consecutius i majories clares a favor de l’autodeterminació, en comptes de referèndum hi ha més de 3.300 persones represaliades i un Govern a l’exili i a la presó".

El Regne Unit no és Espanya

Hores després de la victòria de l'independentisme escocès, el Regne Unit ha tornat a recordar que no és un país com Espanya. I és que el ministre del Gabinet del govern britànic (cartera similar a la de Presidència), Michael Gove, ha rebutjat que la intenció de l'Executiu sigui portar als tribunals un possible referèndum impulsat pel govern escocès i aprovat per la cambra d'aquell país. 

Per al número dos de l'Executiu del conservador Boris Johnson, "per descomptat que Escòcia està autoritzada a sortir del Regne Unit, a través d'un referèndum legal que permeti a la gent decidir", però ha reiterat que ara mateix la prioritat és reconstruir el país després de la pandèmia.

En aquesta línia, Johnson ha convocat una cimera en què ha convidat els ministres principals d'Escòcia, Nicola Sturgeon; de Gal·les, Mark Drakeford, i d'Irlanda del Nord, Arlene Foster i Michelle O'Neill, per abordar "el futur de la Unió" després dels comicis, que van reforçar el poder dels nacionalistes escocesos.