El secretari tercer de la Mesa del Parlament i diputat de la CUP-NCG, Carles Riera, ha denunciat que ERC, Junts, PSC i comuns "estan excloent volgudament i explícitament" els cupaires de totes les negociacions per com blindar el català a l'escola. En una entrevista a Els Matins de TV3 ha assegurat que "ningú els ha convidat mai a cap reunió", i ha afegit que les propostes tampoc s'estan consensuant amb la comunitat educativa. En qualsevol cas, els cupaires rebutgen tant la proposta de modificació de la llei de política lingüística com el decret llei del Govern perquè, segons creuen, no blinda la immersió.

 

A parer de Riera, el percentatge que exigeix el TSJC és "secundari" perquè el seu objectiu és que el castellà sigui vehicular. Per això no accepten cap de les propostes ni de Govern ni d'ERC, PSC i comuns perquè creuen que el que fa és "consagrar l'oficialitat del castellà" a l'escola tant en l'ensenyament com en les comunicacions del centre.

Riera ha criticat que la negociació per impulsar una nova llei a la cambra catalana que serveixi per defensar el català davant la sentència que fixa un mínim de 25% de castellà a l'escola "s'està fent d'esquenes i sense tenir en compte la comunitat educativa" i ha reiterat que la seva formació únicament avalarà una proposta que "mantingui el català com a única llengua vehicular, perquè aquest és el principi de la immersió lingüística", una posició que, al seu parer, s'alinea amb el consens existent en la comunitat educativa i lingüística.

També ha apostat per destinar "tots els recursos que calguin per garantir que el castellà i l'anglès s'aprenguin amb les màximes competències". El diputat cupaire ha considerat que la nova llei que negocien ERC i Junts "consagraria en la legislació catalana l'oficialitat del castellà a l'escola" i, segons ell, segrega entre alumnes, i ha instat a augmentar l'ús del català a les aules davant un context en el qual creu que s'està produint una reculada del seu ús social i escolar. "Que el Parlament no legisli a favor de la sentència sinó a favor del català i ens armem políticament per encarar aquest conflicte jurídic-polític amb l'Estat i els seus tribunals", ha exigit.

La CUP demana no cobrar dietes

Riera, que també és secretari tercer de la Mesa, s'ha referit a la qüestió polèmica de les dietes que cobren els diputats de la cambra. El cupaire ha explicat que el 20 d'abril el grup parlamentari va sol·licitar formalment als serveis jurídics poder deixar de cobrar-les, però ha dit que de moment no han obtingut cap resposta, si bé verbalment se'ls ha dit que és "molt difícil". En qualsevol cas, el diputat de la CUP ha recordat que la seva proposta és que els diputats només cobrin en concepte de dietes el que gasten realment, amb justificant, que aquesta despesa passi a tributar i que se'n faci càrrec el mateix diputat. Això, ha subratllat, implicaria una rebaixa d'entre el 15 i el 20% del sou.

El retorn de Joan Cales I

Sobre el retorn del rei emèrit, que s'espera que arribi a Galícia aquest dijous, Riera ha dit que és "un escàndol absolut que un lladre pugui venir impunement sense retre comptes". El diputat cupaire ha assenyalat que aquest fet "demostra la naturalesa de la monarquia", que ha qualificat de "poder corrupte". Riera també ha criticat el paper del govern espanyol, a qui ha acusat de "mirar a una altra banda" en un exemple de "baixíssima qualitat democràtica".