La CUP no en té prou amb la mesa de negociació acordada entre el PSOE i ERC. Així li ho ha fet saber a Pedro Sánchez aquest diumenge, al Congrés dels Diputats durant el debat d’investidura. “Aquest no és un conflicte sense sentit. Això va del dret a l’autodeterminació”, ha defensat la diputada Mireia Vehí, que ha subratllat que “no és una quimera, és un dret col·lectiu reconegut per l’ONU”. De la mateixa manera, si bé algunes mesures socials sonen bé, ha assenyalat que queden molt lluny en ambició. Per tot això, sense necessitat d’especificar-ho, els anticapitalistes han reiterat el seu no a la investidura.

“El nostre programa era claríssim: amnistia per a les persones represaliades, autodeterminació i drets”, ha assegurat Mireia Vehí. La parlamentària cupaire ha remarcat que la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat no parla de “posar un referèndum d’autodeterminació com a mètode de resolució del conflicte”. De la mateixa manera, si bé “valora positivament” que parli de fer política i abandonar la deriva judicial, ha assenyalat que “no assegura que aturarà la violència contra la dissidència política”. En aquest sentit, Mireia Vehí ha denunciat que “Catalunya viu sota la doctrina del xoc”.

Pel que fa a l’agenda social, la diputada de la CUP també ha posat objeccions, començant per “l’estabilitat pressupostària europea”, que no permet anar més enllà. Sobre la reforma laboral ha dit que tan sols deroga tres articles “i no tota”. Pel que fa a la regulació del lloguer, ha lamentat que “el que plantegen no servei per gaire només en determinades zones”.

Malgrat tot, Vehí ha “desitjat” als socialistes que “encertin i sàpiguen ser coherents amb el que un dia va ser el seu partit”. Ha fet referència a Suresnes el 1974, quan defensava el dret a l’autodeterminació.