El nou secretariat de la CUP ha reiterat aquest dimarts la "necessitat" de pactar directament amb Carles Puigdemont les modificacions del full de ruta sobiranista abans de la qüestió de confiança del proper 28 de setembre. Xavi Generó i Natàlia Sánchez han explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que, tot i la seva insistència, el president del Govern encara no els ha emplaçat a reunir-s'hi. "No hem deixat mai de demanar una reunió", han subratllat abans d'insistir que necessiten tancar una proposta de full de ruta que consideren que hauria d'incloure, entre d'altres, el referèndum unilateral d'independència (RUI).

Els anticapitalistes deslliguen les negociacions al voltant de la qüestió de confiança de les dels pressupostos del 2017, tot i que Generó i Sánchez han recalcat que els comptes hauran de tenir una vinculació directa amb les novetats pactades en el procés independentista. Per això, no negociaran amb Economia fins que hagin tancat el nou full de ruta amb Puigdemont.

De fet, tal com ja va publicar El Nacional, fins a tres cops ha dit que no la CUP a la Conselleria d'Economia quan el departament que encapçala Oriol Junqueras ha demanat els darrers dies trobades per començar a negociar els pressupostos. La raó que van adduir els cupaires, i que han reafirmat avui, és que no tenen intenció d'asseure's a negociar fins que el president, Carles Puigdemont, els rebi.

El RUI, als pressupostos

"Entenem que són dos procediments diferents (els pressupostos i la qüestió de confiança), però evidentment després de definir el full de ruta hi ha d'haver una vinculació. No tindria sentit, per exemple, que no hi hagués una partida per al RUI als pressupostos", ha opinat Generó. Segons ell, cal "concretar primer" el full de ruta i, a posteriori, parlar dels comptes del 2017.

La CUP ha rebutjat les diverses peticions del Departament d'Economia per avançar en una proposta pressupostària perquè entén que abans s'han de tancar les prioritats del proper curs polític, que hauria de tancar la "legislatura excepcional" i confien que porti Catalunya a la independència. En tot cas, Sànchez i Generó s'han mostrat convençuts que el Govern ja sap quines són les seves prioritats pel que fa als pressupostos, perquè ja s'hi van estar reunint per acordar (sense èxit) el document pressupostari del 2016.

Culminar el procés

Pel que fa a la qüestió de confiança, el secretariat de la CUP, escollit el passat cap de setmana per les bases, interpreta que la proposta de Puigdemont haurà d'incloure un calendari clar i uns objectius definits per "culminar" el procés sobiranista. Una culminació que hauria de comportar "la ruptura democràtica amb l'Estat espanyol". Tant Generó com Sánchez han destacat que la proposta de la CUP és culminar el procés amb un RUI, però han remarcat que estan oberts a escoltar les propostes de JxSí. "El RUI no és una exigència. Volem trobar un punt comú de finalització de la legislatura sense cap exigència", han conclòs.