Pedro Sánchez va anunciar en tornar de la Zarzuela una ronda de reunions de la portaveu socialista Adriana Lastra amb tots els partits. "Tots és tots", reiteraven des de la Moncloa. Fins i tot amb aquells que fins ara havien estat vetats, com EH BilduVox i també la CUP. Però els anticapitalistes, que de moment no han rebut cap mena de contacte, no aclareixen si hi assistiran o la plantaran. Per contra, els abertzales sí que estan disposats a asseure's a parlar-hi, com han estat reclamant des de fa temps. La formació d'extrema dreta també té clar que declinarà la invitació.

Fonts de la CUP assenyalen que "no ho han valorat" i que "dubten" que aquesta invitació acabi arribant, malgrat la intenció del PSOE de contactar "totes" les formacions de la cambra. "Tot i així, tant si hi anem com si no, la nostra posició a la investidura és pública i coneguda per tothom", deixen clar els anticapitalistes. "Ja direm el que haguem de dir públicament quan això es doni", insisteixen.

Per la seva part, des d'EH Bildu tampoc no han rebut cap trucada per trobar-se, però sí que hi estan totalment predisposats. Estan esperant que soni el telèfon. "Portem reclamant-ho molt temps: diàleg i interlocució normalitzada", recorden fonts de la formació abertzale. Durant les anteriors rondes de contactes havien estat exclosos pels mateixos socialistes, malgrat que sempre hi ha hagut contactes informals.

Qui també té clara la seva posició, en aquest cas de plantar el PSOE, és Vox. El líder ultradretà Santiago Abascal ha assegurat que "no s'asseuran a parlar de la investidura mentre el PSOE la negocia amb els enemics d'Espanya" i que "no contribuiran al blanqueig de Bildu, ni del comunisme bolivarià ni del colpisme".