“No, no hi ha cap possibilitat. El desacord és de fons”. D’aquesta manera respon el diputat de la CUP Albert Botran sobre un possible canvi de la seva posició del no a l’abstenció en la investidura de Pedro Sánchez. Ho ha constatat aquest dimarts a la tarda, després de reunir-se juntament amb Mireia Vehí amb el PSOE al Congrés dels Diputats. No hi veuen voluntat d’assumir el dret a l’autodeterminació, ni la fi de la repressió, ni mesures socials “valentes”. Els han regalat el llibre Com perdre un país, de la periodista turca Ece Temelkuran, sobre l'evolució de la Turquia d'Erdogan. Ha estat una advertència sobre la normalització de les solucions de l'extrema dreta.

En una roda de premsa posterior a la reunió “cordial”, Albert Botran ha constatat que “hi ha un desacord de fons” i que, per tant, es manté el no. “Ni tan sols volen prendre l’autodeterminació com a punt de partida”, ha lamentat, assenyalant que és la “base” del conflicte. “És el que vol la majoria de la societat catalana, seria l’única sortida satisfactòria per tots”, ha defensat el diputat anticapitalista.

De la mateixa manera, els cupaires han traslladat que “la repressió no és la solució”, una repressió de la qual també han participat governs del PSOE. Ha posat sobre la taula el cas dels nou membres dels CDR acusats de terrorisme, que es troben en una “situació dura i injusta”. Botran ha assegurat que “s’acabarà demostrant que és una construcció”.

Per altra banda, Mireia Vehí ha constatat que tampoc “no hi ha voluntat de dur a terme mesures estructurals a la porta d’una crisi econòmica”. També ha criticat que als diputats de l’extrema dreta de Vox se’ls tracti de manera normalitzada. “El que s’ha de fer és combatre-la, i hem demanat al PSOE que ho posi en pràctica”, ha explicat Vehí.

A diferència d’altres cops, els diputats de la CUP han “preferit no parlar per altres partits”, en referència a les negociacions que estan mantenint ERC i JxCat per a explorar un suport a la investidura. “Cadascú manté les converses que creu”, han assegurat, malgrat que han sostingut que la mesa de diàleg ha de partir del reconeixement del dret a l’autodeterminació.

Sobre Borràs: “Que s’investigui”

Preguntada sobre l’obertura d’una causa al Tribunal Suprem contra Laura Borràs per la seva tasca a l’Institut de les Lletres Catalanes, Mireia Vehí ha reclamat “que s’investigui i s’arribi fins al fons”. No obstant això, al mateix temps que ha demanat que “la bandera no tapi la corrupció”, la diputada anticapitalista també ha reclamat “que la guerra bruta de l’Estat no posi corrupció en una demanda independentista”.