El debat sobre la memòria històrica, la simbologia i la nomenclatura feixista a l'espai públic arribarà aquest dimecres al ple del Parlament de la mà de la CUP. La formació anticapitalista ha presentat una moció que insta el Govern català a condemnar totes les formes de feixisme, inclosa la dictadura franquista.

En concret, els cupaires demanen al Govern de Puigdemont que insti tots els ajuntaments catalans a substituir immediatament la nomenclatura dels carrers relacionats amb personatges o fets lligats al cop d’Estat de 1936, la Guerra Civil o la dictadura franquista.

Així com també la retirada per part de la Generalitat i els consistoris de tots els monuments i símbols de "caire feixista, autoritari i antidemocràtic" encara existents a Catalunya.

Sobre els represaliats polítics

La CUP vol que el Govern català demani a la Fiscalia General de l’Estat que procedeixi de forma immediata i amb caràcter prioritari a la persecució davant jutjats i tribunals pertinents de totes aquelles persones que van ocupar càrrecs de responsabilitat durant el franquisme, "per dilucidar les responsabilitats penals en què haguessin pogut incórrer".

 

També reclamen "l’anul·lació dels processos il·legals duts a terme pel franquisme, que van conduir a la tortura, assassinat o exili de ciutadanes i ciutadans catalans". A més, la diputada Mireia Boya defensarà donar suport a la creació d’un banc d’ADN públic per tal de poder identificar tots els desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Així com millorar i ampliar la informació del mapa de fosses comunes i llocs de repressió de Catalunya.

Memòria Històrica

La CUP demana també desenvolupar les polítiques públiques necessàries per aplicar l’article 54 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la Llei 52/2007, de Memòria Històrica, especialment l’article 15.1.

 

Article 54 de l'Estat d'Autonomia:

    • La Generalitat i els altres poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Amb aquesta finalitat, han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.
    • La Generalitat ha de vetllar perquè la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de la tolerància, de la dignitat dels valors democràtics, del rebuig dels totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han patit persecució a causa de llurs opcions personals, ideològiques o de consciència.
Article 15.1 Llei 52/2007 de Memòria Històrica:
    • Les Administracions públiques, a l'exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. Entre aquestes mesures podrà incloure's la retirada de subvencions o ajuts públics.