El diputat de la CUP en el Parlament Carles Riera ha assegurat que "hi ha avenços" en les converses per preparar una resposta sobiranista unitària a una eventual sentència condemnatòria del Tribunal Suprem sobre el procés i a considerar que cal "aguditzar el conflicte" amb l'Estat.

En declaracions a Efe, Riera ha explicat que en els últims mesos hi ha hagut reunions "a nivell bilateral i multilateral" per explorar una resposta unitària a unes possibles condemnes als líders independentistes jutjats pel Suprem.

"Progressos en la discussió"

Riera s'ha mostrat "una mica optimista" pels "progressos en la discussió" amb la resta de forces polítiques i socials sobiranistes, encara que no pot parlar-se encara d'"acords finals".

Segons Riera, "estem d'acord que davant de la sentència del Tribunal Suprem és necessària una resposta excepcional a nivell civil i institucional".

"Jo crec que hi ha un avenç en què en aquests moments la clau és intensificar i aguditzar el conflicte i la confrontació amb l'Estat, i que això ha de passar per la mobilització social, la desobediència civil no violenta i una resposta molt contundent des del punt de vista institucional", ha destacat.

En les converses amb altres forces sobiranistes, ha explicat Riera, la CUP ha plantejat aquesta necessitat de "reescalar el conflicte" i impulsar una resposta política que "posi sobre la taula una agenda per a l'autodeterminació".

De fet, en aquesta mateixa línia, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sosté al seu llibre Re-unim-nos, recentment publicat, que "l'únic camí" per assolir la independència de Catalunya "passa, lamentablement, per una inevitable confrontació amb l'Estat", ja que "el diàleg, la negociació, el referèndum acordat avui sabem que són fantasies" després de l'experiència de l'1-O.

La resposta "no ha de ser només independentista"

Riera ha posat èmfasi en el fet que la resposta al Suprem "no ha de ser només independentista", perquè "aquí ens hi juguem drets civils, polítics i democràtics bàsics" que també poden defensar, per exemple, els comuns i forces sindicals de Catalunya.

Per tant, ha afegit, "la resposta ha de tenir dos nivells: un nivell ampli de defensa de drets democràtics i una resposta estratègica a nivell de les forces independentistes".

Ara per ara, ha indicat, la sobirania està en una fase d'"acumulació de forces, reconeixements i legitimacions internacionals" i de "desgast de l'Estat espanyol per una qüestió de drets civils, polítics i democràtics", i hi contribuirà, segons el seu parer, la sentència del Suprem.

"Quan arribem a la resolució final d'aquest conflicte, òbviament això es produirà en el marc d'un acord multilateral amb actors internacionals implicats", ha opinat Riera, que ha subratllat que, "com que l'Estat ha manifestat reiteradament que no té cap voluntat de diàleg ni de negociació, per arribar a aquest punt caldrà forçar-lo".