Si el Tribunal Constitucional tomba la reprovació de Felip VI, els partits haurien de tornar a portar-ho al ple. Així ho ha defensat el diputat de la CUP, Vidal Aragonès, que ha instat a respondre a la "limitació de drets fonamentals" amb "l'exercici de drets fonamentals". Per això ha demanat un "exercici de desobediència institucional i obediència democràtica" si la resolució aprovada la setmana passada és tombada per l'alt tribunal espanyol. 

"S'ha de poder continuar parlant de política", ha defensat Vidal Aragonès, que ha emplaçat a tenir un debat més ampli sobre el que suposa la monarquia espanyola "hereva del franquisme", i no només denunciar una "actuació concreta".

En aquest sentit, el diputat anticapitalista ha assegurat que, si el TC fes una anàlisi estrictament de drets fonamentals, hauria de ser considerada "ajustada a dret". Ha subratllat que el text aprovat ni tan sols tenia "caràcter jurídic", sinó simplement polític. 

JxCat i ERC, disposats

En les compareixences posteriors, tant els representants de JxCat com els d'ERC s'han mostrat oberts a tornar a votar un altre cop la reprovació del monarca. Per la seva part, els comuns, impulsors de la resolució impugnada, no hi han tancat la porta, tot i que han sostingut que la resolució ja ha estat aprovada i que per tant no cal tornar-la a votar.

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha criticat amb duresa la decisió del govern espanyol de portar-la davant del TC, assegurant que "és la monarquia del 155 defensant la dels borbons". Per la seva part, la portaveu d'ERC, Anna Caula, ha avisat que "l'Estat espanyol pagarà car haver triat la via de la repressió".

Advertència a JxCat i ERC

Per altra banda, els cupaires han advertit JxCat i ERC han fet un “pas enrere”. És per aquest motiu que, durant el seu consell polític extraordinari d’aquest dissabte, debatran com hi ha de respondre. Sobre la taula hi ha diverses opcions, com la de demanar eleccions o la d’abandonar els seus escons al Parlament. “Aquesta legislatura s’ha de considerar morta o fallida”, ha etzibat el diputat Vidal Aragonès.

Malgrat tot, Aragonès ha volgut deixar clar que no serà un “debat binari”, sinó un debat “molt més complex i de profunditat”, que discutirà l’estratègia dels anticapitalistes a curt i mitjà termini. “Tampoc no volem amagar que hi ha elements que s’han donat aquí que ens condicionen”, ha admès. La resposta que hi donin estarà en mans de la militància.

Mediació?

Sobre el viatge del president Quim Torra a Suïssa, on plantejarà una mediació internacional per al conflicte català, el diputat anticapitalista s’ha preguntat “per a què” ha de servir aquesta mediació. També ha alertat sobre “falses il·lusions” al voltant que un tercer Estat intervingui per trobar una solució. “La solució al conflicte català la té el poble català”, ha defensat.

Dimissió de Buch

Els anticapitalistes han aprofitat la compareixença davant la premsa per tornar a demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per les actuacions dels Mossos d’Esquadra contra manifestants dels CDR. “No únicament no ha redreçat les seves pràctiques, sinó que han estat intensificades durant les últimes setmanes”, ha denunciat Aragonès.