Després de fer-se pública la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el diputat de la CUP, Pau Juvillà, el seu partit ha denunciat que la seva inhabilitació és "una mostra més de la voluntat de l'Estat d'eliminar la dissidència política a qualsevol preu",  una més "juntament amb les prop de 4.000 persones encausades pel procés d'autodeterminació de Catalunya". Davant aquesta, ha demanat una resposta "clara, contundent i conjunta" del Parlament per denunciar "la repressió de l'Estat". 

 

En un comunicat, la CUP denuncia que "l'aparell repressiu de l'Estat Espanyol, conformat per tots els seus actors policials i judicials, es troba plenament posicionat en el combat polític contra l'independentisme". Anant més enllà, els cupaires han assegurat que "l'Estat vol guanyar per vies judicials allò que és incapaç de guanyar a través de les urnes". Pau Juvillà ha estat condemnat a 6 mesos d'inhabilitació i 12 euros de multa diària durant un període de 3 mesos per delicte de desobediència per haver mantingut uns llaços grocs a la paeria de Lleida quan n'era regidor.

Pel partit, aquest el cas de Juvillà és un més en "l'espiral repressiva també contra càrrecs electes de l'independentisme català per l'exercici de drets democràtics", com ara permetre debats en seu parlamentària o la llibertat d'expressió. 

Símbol de consens 

Aquests llaços grocs pels quals ha estat condemnat ara Juvillà, no són, segons adverteixen des de la CUP, "un símbol partidista", sinó més aviat el contrari. Per ells representen "la solidaritat i un ampli consens entre la població catalana". Així, segons denuncien els anticapitalistes, "condemnar-ne la presència i la denúncia a l'existència de presos i preses polítiques si exiliades" no és res més que un "atac a la llibertat d'expressió i els drets fonamentals". 

A més, en el seu comunicat de reacció a la decisió del TSJC, els cuparies denuncien que "a ulls de qualsevol persona amb valors democràtics", que un diputat pugui ser inhabilitat per haver mantingut un símbol com un llaç groc durant un període electoral és "un atac a la llibertat d'expressió i als drets fonamentals, com el de la representació". 

 

Concentració davant la Paeria 

Per tot plegat, la CUP ha reclamat al Parlament de Catalunya una "resposta clara, contundent i conjunta" per denunciar la repressió de l'Estat contra l'independentisme.  Al mateix temps, aquesta ha de servir per defensar la sobirania de la Cambra catalana i dels seus diputats "davant les ingerències de l'Estat i els seus tribunals". 

A banda d'aquesta petició al Parlament, en el seu comunicat els cupaires també han anunciat una concentració a la plaça de la Paeria de Lleida, on hi lluïen els llaços grocs pels quals ara Juvillà ha estat condemnat, amb la intenció de "mostrar rebuig" a la condemna del diputat i secretari tercer de la mesa del Parlament. 

 

A la imatge principal, Juvillà arriba al judici al TSJC / Sergi Alcàzar