Puntual com mai, el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, ha donat inici al judici al diputat del Parlament de Catalunya i membre de la mesa de la CUP, Pau Juvillà a les 10 h en punt i després que a les portes del Palau de Justícia s'hagi defensat la innocència i la llibertat d'expressió.

El cas va esclatar durant la campanya electoral del 2019 i dos anys després arriba al TSJC. El màxim tribunal català jutjarà Juvillà, ara aforat, perquè és diputat al Parlament de Catalunya. Ciutadans el va denunciar durant la campanya electoral i la Fiscalia li demana 8 mesos d'inhabilitació i 4 mesos de multa. Juvillà va intentar la nul·litat del cas, però el TSJC va declarar que era competent per jutjar-lo. El jutjat d'instrucció número 3 de Lleida li va remetre la causa en convertir-se en aforat. El TSJC va agafar el cas només uns dies després que arxivés el cas d'una altra diputada de la CUP, Laia Estrada.

 

Durant la seva declaració, Pau Juvillà ha explicat els fets. Un relat senzill que no té més complexitat que el fet de no retirar uns llaços grocs d'un equipament públic en un període electoral. Però Juvillà ha falcat el seu relat dient que "era impossible retirar tota la simbologia" i ha explicat que fins i tot el logotip de la CUP porta l'estelada. El diputat ho ha situat tot en el relat dels drets civils: "No podíem obeir el requeriment perquè atemptava contra els drets fonamentals".

Disputado de la CUP, Pau Juvillà en el TSJC - Sergi Alcàzar

Pau Juvillà entrant al Palau de Justícia - Sergi Alcàzar

El grup municipal de la CUP a la Paeria de Lleida va rebre fins a 3 requeriments. Algun d'ells, a nom de Francesc Gabarrell que actuava de portaveu de la formació. Però Juvillà ha deixat clar que tot el que es rebia es considerava del grup municipal i que així es tractava tant en el grup com en les assemblees. I en aquest sentit, la CUP va decidir no retirar els llaços grocs que havia ordenat treure la Junta Electoral perquè "manllevava i lesionava la nostra ideologia". "No podiem ni volíem que ens lesionessin les nostres línies ideològiques", ha dit Pau Juvillà a preguntes de la Fiscalia. "Vam decidir col·lectivament en assemblea no treure els llaços grocs. Lesionava de manera directa la nostra llibertat ideològica. Són símbols que ens defineixen com a organització política. No podíem autocensurar-nos i limitar la nostra llibertat ideològica", ha concretat.

La CUP va rebre fins a tres requeriments i els va recórrer. En el termini de resolució del tercer recurs, però, es van retirar tots els llaços: "Un dia que nosaltres no hi érem es van retirar els llaços grocs". A preguntes del seu advocat, Pau Juvillà ha aclarit que els fets van passar durant la campanya electoral del 2019 per al Congrés dels Diputats, el 28A, on la CUP no hi concorria i on van tenir "zero participació". 

Juvillà ha declarat ràpid i concret. La seva declaració ha donat pas als testimonis. La Fiscalia li demana 8 mesos d'inhabilitació i 4 mesos de multa.