El debat sobre què han de fer els partits independentistes amb els pressupostos espanyols ha tornat. I la CUP ja ha fixat el seu posicionament després que ahir des de Junts s'instés a ERC a negociar conjuntament el vot d'ambdues formacions.

En roda de premsa des del Parlament, el diputat Xavier Pellicer ha demanat que no s'avali el govern de Pedro Sánchez ni es faciliti la seva governabilitat. En aquest sentit, Pellicer ha recordat que sota aquest Executiu continua la repressió, que s'està a punt d'aprovar la reforma de la llei de seguretat nacional, que no es deroga la reforma laboral ni la llei mordassa i que continua "operant contra els interessos" dels ciutadans de Catalunya.

Així doncs, Pellicer ha sigut clar amb republicans i postconvergents: "En la política del 'peix al cove' i de les engrunes no ens hi trobaran, però en la de desestabilització de l'Estat, sí". I aquesta és la premissa amb la qual els cupaires volen que la resta de forces independentistes abordin el posicionament respecte els comptes.

Així doncs, tot i que des de la CUP encara no parlen obertament de votar 'No' als comptes que presenti el govern del PSOE i Unidas Podemos, sí que asseguren que "els partits independentistes no poden facilitar la governabilitat d'un govern que nega sistemàticament els drets del nostre país".

Referèndum sobre els JJOO d'hivern

Per altra banda, Pellicer ha reiterat el posicionament contrari de la seva formació a la celebració d'uns Jocs Olímpics d'hivern als Pirineus l'any 2030 i ha demanat que se celebri un referèndum a les comarques dels Pirineus i l'Aran sobre si s'ha d'optar a celebrar-los. 

Els cupaires han tornat a carregar contra els JJOO, qualificant-los de "macroprojecte basat en el turisme massiu i l'especulació", que, al seu parer, encareix el cost de la vida i precaritza els llocs de treball. També han denunciat que fomenta les inversions basades en els turistes i "no en les necessitats dels veïns i les veïnes". 

Pellicer ha criticat que el procés d'aquesta candidatura hagi sigut "opac" i que no hagi comptat amb la participació del territori. Per aquest motiu ha demanat el referèndum i ha recordat que així ho demanava una moció aprovada al Parlament el juliol del 2019 que va ser impulsada pel mateix grup anticapitalista.

El diputat també s'ha referit a la situació epidemiològica assegurant que cal reforçar l'atenció primària i tallar la cadena de contagis. Ha demanat que es reforci el personal sanitari dels CAPs amb treballadors d'hospitals i de la sanitat privada. També ha alertat que la desescalada ha sigut "massa accelerada".

 

Imatge principal: el diputat de la CUP Xavier Pellicer en la roda de premsa d'aquest dimarts / Foto: ACN