Últim ple abans de la campanya electoral. No n'hi tornarà a haver fins d'aquí a un mes, quan hagin passat les eleccions. L'ambient preelectoral inunda el Parlament i aquest dimecres ha contaminat irremeiablement la sessió de control al president de la Generalitat. Ara bé, la intervenció més dolorosa per al govern de Quim Torra ha vingut dels qui no es presenten a les generals del 28-A. La CUP redobla la pressió i demana eleccions perquè creu que no s'està avançant cap a la República catalana. 

"Han passat de l'independentisme al neopujolisme del peix al cove". Amb aquesta contundència ha retret Carles Riera al president Torra el paper del govern de la Generalitat. La duresa en la crítica li ha merescut els aplaudiments entusiastes de la bancada dels comuns, que fa dies que demanen que es convoquin eleccions a Catalunya. El dia de la investidura, aviat en farà un any, els cupaires ja van anunciar que es quedaven a l'oposició, vigilants, a l'expectativa. Després de tot aquest temps afirmen que han constatat que l'executiu "es dedica a administrar una autonomia en decadència", sense "cap estratègia per a l'autodeterminació" i amb "el rècord en repartiment de cadires i simbolismes de curta volada". 

Torra: "No tornin a cometre l'error d'aïllar-se"

Durant la rèplica, Torra ha intentat convèncer la CUP que "vostès i jo no estem en desacord amb l’objectiu d’assolir la República" i els ha implorat que "se sumin a la majoria independentista; no tornin a cometre l'error d'aïllar-se". Alhora ha posat l'exemple del Fòrum Cívic que lidera Lluís Llach com la prova que sí que s'està treballant per avançar cap a la independència, com també la política social del Govern, "que és el motor del canvi republicà". El president ho ha resumit amb una frase per tancar: "Junts vam ser capaços de tombar l’Estat i ho hem de tornar a fer". 

L'últim discurs d'Arrimadas com a cap de l'oposició

A l'extrem oposat de la CUP, Inés Arrimadas ha protagonitzat l'altre assot al president Torra, esclar que això no és tan notícia. La cap de l'oposició i líder de Ciutadans ha pronunciat aquest dimecres el seu últim discurs al Parlament de Catalunya, ja que marxa a acompanyar Albert Rivera al Congrés dels Diputats.

Arrimadas ha carregat contra la voluntat del Govern de crear una àrea especial d'escortes per a la seguretat del president i expresidents, un grup que ha qualificat de "guàrdia pretoriana". Per acabar, una amenaça: "Resin molt perquè continuï governant Pedro Sánchez". 

Torra ha advertit la presidenta de Ciutadans que vagi alerta amb les querelles, "a veure si n'hi acabaran posant a Lorena Roldán (diputada de Cs i aspirant a rellevar Arrimadas a Catalunya), que va participar en la Via Catalana".