La diputada de la CUP Anna Gabriel ha demanat aquest dimecres als nous consellers del Govern -Jordi Turull com a conseller de Presidència, Joaquim Forn al capdavant d'Interior, i Clara Ponsatí com a consellera d'Ensenyament-  "que la determinació i èmfasi que posin en fer el referèndum sigui proporcional a la intensitat que posarà l'Estat per impedir-lo". 

Gabriel ha fet aquestes declaracions després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegués al Parlament per explicar els canvis del Govern produïts en les últimes setmanes

Lluny de criticar el posicionament dels nous consellers cara al referèndum, com sí que ha fet la resta de l'oposició, des de la CUP han arremès contra les polítiques de Junts pel Sí. "No creiem que es faci especial bona feina. No confiem en què Turull lideri el canvi de l'Institut Català de les Dones des d'una perspectiva feminista", ha reblat la diputada anticapitalista.

Ara bé, des de la CUP han remarcat "el compromís compartit amb Junts pel Sí de fer un referèndum l'1 d'octubre" i han demanat als nous consellers que actuïn amb "determinació i èmfasi" en aquest sentit. "En l'autonomia no hi ha terreny de joc possible", ha assegurat Gabriel, així com també ha reiterat la necessitat d'exercir el dret a l'autodeterminació.

Crítiques a l'Estat

La CUP també ha recordat les advertències del Govern espanyol d'impedir el referèndum "per terra, mar i aire", en paraules de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i ha reivindicat la necessitat d'acabar "amb les tiranies de l'Estat". 

"El Govern espanyol pot dissoldre el Parlament, ja ho va fer amb Franco, però aleshores la gent veurà que mentre uns voten, els altres fan el mateix que es feia durant la dictadura", ha afirmat Gabriel.

La intervenció de Puigdemont

Durant la seva intervenció, Puigdemont ha agraït la feina als consellers sortints -l'exconsellera de Presidència, Neus Munté; de l'Interior, Jordi Jané; i d'Ensenyament, Meritxell Ruiz- i ha assegurat que han fet "una feina exemplar". 

El president del Govern també s'ha referit a les crítiques de l'oposició i ha assegurat que és "injust i no fa justícia a la feina dels consellers" les afirmacions sobre que el Govern pensa només en el procés.