Junts per Catalunya, el PDeCAT i Carles Puigdemont han de donar explicacions després de la sentència definitiva del cas Palau, coneguda aquest dilluns. Així ho ha reclamat la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, en roda de premsa al Parlament aquest dimarts. “És un flac favor pensar que amb el canvi de nom és suficient”, ha assegurat. “Han de donar explicacions en termes polítics i ètics”, ha afegit. Aquest fet podria condicionar la investidura.

En aquest sentit, la portaveu cupaire ha emplaçat JuntsxCat, el PDeCAT i el president Carles Puigdemont a donar explicacions “per salut democràtica”, i ha assenyalat que aquest cas, amb el 4% “acreditat i amb sentència”, “sintetitza una època en què Millet rebia ‘sí’ de tothom”. Ha dit que aquestes explicacions podrien arribar a condicionar la investidura de Puigdemont com a president, perquè és un element central per als anticapitalistes.

“És el millor que poden fer els que volen obrir un nou període”, ha defensat Núria Gibert, que ha afegit que el cas Palau “encarna tot allò que volem deixar enrere”. Ha reclamat tres condicions: reconeixement, reparació i garanties de no repetició. “S’ha de fer net, perquè tots aquells que volem consolidar la nova República ho hem de fer amb garantia de corrupció zero”.

Preguntada sobre les negociacions per la constitució del Parlament d'aquest dimecres, Núria Gibert s’ha limitat a respondre que no han rebut cap oferta per entrar a la Mesa en els termes que va fixar el seu Consell Polític: de manera directa i sense condicions. Sense donar més detalls, ha dit que han rebut una proposta de JxCat, però que no complia aquests criteris.