Tot i que l'acord entre ERC i Junts encara no hagi arribat, la CUP no afluixa i continua movent-se. Aquest dilluns ha entrat a registre una proposició de llei per estabilitzar els interins del sector públic amb més de tres anys de treball i que fan activitats permanents de l'administració. Es tracta d'una mesura inclosa al pacte d'investidura amb ERC.

En roda de premsa des del Parlament, la diputada Basha Changue ha aclarit que la formació ha iniciat el procés independentment del ritme de les negociacions perquè si hi ha un ple ordinari abans de l'acord es pugui tramitar igualment. D'altra banda, la diputada ha lamentat que encara no hi hagi Govern per "atendre les urgències" del país.

"Durant els darrers anys, el sector públic català ha mantingut nivells de temporalitat elevadíssims i que afecten aproximadament a una tercera part dels treballadors i treballadors de l’administració, la majoria d’aquests acumulant contractes temporals d’una dècada i fins i tot, en algunes ocasions, dues. Ni el Govern català ni el de l’Estat han donat resposta a la creixent temporalitat, sinó que l’han cronificat, amb els efectes que això genera a les treballadores", han etzibat els anticapitalistes en un comunicat.

 

Els anticapitalistes han assenyalat que aquesta proposició de llei podria donar solució a més de 108.000 treballadors temporals i interins del sector públic, els quals -amb aquesta llei- tindrien dret a quedar-se al lloc de treball amb els mateixos drets que els treballadors amb nomenament o contracte fix però sense haver d'adquirir la seva condició.

Aquesta llei ja es va registrar i començar a tramitar a finals del 2020, a la legislatura passada, però el procés va quedar aturat en començar la nova legislatura.

El toc d'atenció del TJUE

De fet, del total d'afectats ja hi ha milers que han interposat demandes judicials per tal de trobar respostes a la seva situació, segons han recordat. Així doncs, la CUP es fa seva una sentència del TJUE del març del 2020 en què es va assenyalar que "la normativa vigent no s’adequa a les Directives de la UE". "Tot i així, l’Administració catalana no ha resolt el problema de temporalitat crònica i incompleix la normativa de la UE", han retret.

En aquest sentit, la mateixa Changue ha dit que encara estan en converses amb ERC per veure "la progressió" de la norma –de moment només està pactat acceptar-ne la tramitació- però ha dit que independentment d'això de moment volen "posar la primera pedra" perquè "continuï el camí".

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Basha Changue en la roda de premsa d'aquest dilluns / ACN