Des del seu moment de clímax, sota la presidència de Carme Forcadell, quan van forçar Artur Mas amb el famós "president, posi les urnes", l'Assemblea Nacional Catalana ha anat perdent capacitat d'influència als partits independentistes. Amb tot, l'entitat conserva encara el poder de convocatòria i segueix exercint de lobby del procés. L'ANC ha organitzat una manifestació per aquest diumenge per pressionar ERC, Junts i la CUP en les negociacions. Sobre les converses, Elisenda Paluzié ha trencat una llança a favor de la CUP, assegurant que "seria important" que la presidència del Parlament estigués en mans dels anticapitalistes en aquesta nova legislatura. 

Els cupaires han obert la porta a lluitar per situar un dels seus quadres com a segona autoritat del país, una possibilitat que des de d'avui dimecres i fins divendres debatran amb la militància i que centrarà part del consell polític que celebraran aquest dissabte. Junts per Catalunya també aspira al mateix càrrec i ERC no descarta cap possibilitat ara mateix

Des de l'ANC insisteixen que els partits independentistes tenen l'obligació d'entendre's per donar resposta al 51% dels vots assolits al Parlament. Segons Paluzie, "una majoria legitimada perquè, segons com vagin les coses, es puguin plantejar altres escenaris" unilaterals. És en aquest punt que ha posat en valor l'actitud de la CUP, "que si una cosa ha demostrat és que està disposada a desobeir". 

Suspens "estrepitós" del govern Torra

La presidenta de l'ANC ha reclamat a ERC i Junts evitar el desgavell de la passada legislatura. En aquest sentit ha criticat que "devien negociar molt ràpid el repartiment de cadires però no l'estratègia", com va quedar demostrat, ha dit, a la primera de canvi amb la no investidura de Carles Puigdemont. 

Si bé l'Assemblea defensa que "la millor opció de govern" és una coalició d'ERC, Junts i la CUP, reconeixen que si  un llegeix el programa electoral dels cupaires s'evidencia la dificultat que puguin entrar a l'executiu, encara que fos només amb ERC i sense Junts. "És una força anticapitalista", ha recordat Paluzie, que planteja la suspensió del pagament del deute o una política de nacionalitzacions inassumible per als republicans. 

L'entitat té la intenció d'auditar la tasca d'un futur govern independentista, amb avaluacions trimestrals sobre el compliment del full de ruta cap a la República. Paluzie ha recordat que quan van analitzar la feina feta en aquest sentit pel govern Torra, "va suspendre estrepitosament".