La setmana en què es commemora el quart aniversari del referèndum de l'1-O havia de ser també una setmana clau per al govern de Pere Aragonès. Després de superar -amb penes i treballs- la primera reunió de la taula de diàleg i amb el pla de Govern aprovat pel Consell Executiu, el president té al davant el seu primer debat de política general. Fins dijous passat la perspectiva era que el ple transcorregués de manera més o menys plàcida, dins dels paràmetres instal·lats els darrers anys a la política catalana i després que Aragonès i el vicepresident, Jordi Puigneró, havien refredat l'endemà mateix de la reunió amb Pedro Sánchez la crisi oberta per l'exclusió de Junts de la taula de diàleg.

Això no obstant, tot va quedar congelat a quarts de nou d'aquest dijous, just en el moment en què el president Carles Puigdemont aterrava a l'aeroport de l'Alguer i era detingut per un grup d'agents de la policia italiana.

L'impacte de la detenció ha petat directament damunt la taula de diàleg, i l'efecte s'ha multiplicat per les informacions als mitjans de Madrid sobre la intervenció de la policia espanyola. Els dubtes que ràpidament es van estendre sobre el paper del govern espanyol no han fet més que burxar en les diferències entre els socis de Govern sobre l'aposta pel diàleg. Puigdemont ho va confirmar a la roda de premsa que va protagonitzar dissabte, l'endemà de sortir en llibertat, en què va assegurar que el govern espanyol tenia molt d'interès en la seva detenció.

Aragonès defensa el diàleg

Tant Aragonès com la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, han hagut de sortir aquest dilluns a defensar la taula de diàleg. El president s'escuda en l'argument que el que va passar dijous demostra la necessitat d'aconseguir l'amnistia que reclama en la negociació i ha assegurat que no li constava cap intervenció de l'Estat. “Si algú té una altra alternativa que la digui”, ha reclamat Vilalta.

Però Junts no desaprofitarà la carta que li ha deixat a les mans la greu patinada que ha protagonitzat l'Estat espanyol en la seva persecució contra l'exili. En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit, la portaveu, Elsa Artadi, ha atribuït a Pedro Sánchez una obsessió per veure Puigdemont detingut i ha descrit la taula de diàleg com una negociació "entre socis parlamentaris a Madrid".

Junts, que ja tenia previst situar com un dels eixos de la intervenció del seu portaveu, Albert Batet, la reivindicació del mandat de l'1-O, no dubtarà a enfilar-se al protagonisme que ha assumit el seu líder aquest cap de setmana i que tindrà la segona part dilluns vinent quan hagi de tornar a Sàsser per comparèixer davant de la jutgessa. A banda de valorar que tot el que està passat demostra l'encert d'apostar per l'exili, Junts insisteix que la detenció de dijous confirma que no es creïble la voluntat de diàleg de Sánchez quan es manté la repressió. 

Aragonès, que ja havia de sortir a la tribuna a defensar una taula de diàleg de la qual ha exclòs els socis de Govern i que provoca tota mena de recels a la CUP, no tindrà més remei que fer-ho a més en plena polèmica per la detenció de Puigdemont i quan la figura de l'expresident ha recuperat un protagonisme que els darrers mesos submergit a la política europea havia desdibuixat.

Suport del PSC i comuns

En aquest context, l'aposta clau d'Aragonès per aquesta legislatura -i punt número u del Pla de Govern- aconseguirà el suport del partit que lidera l'oposició, el PSC. La portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, ha sortir avui mateix a defensar "la voluntat i el compromís" del govern del PSOE amb el diàleg. També els comuns han avalat l'aposta per la taula de negociació.

De fet, el suport d'ERC al govern de Pedro Sánchez serà un altre dels punts calents en el cara a cara amb Junts, que insistirà a reclamar la unitat de l'independentisme per negociar els pressupostos a Madrid. El president ja ha deixat clar en una entrevista aquest matí a RNE el seu escepticisme davant d'aquesta proposta que atribueix a l'intent de desgastar ERC.

Per si no se li havia girat prou feina a Aragonès, aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà un altre dels temes polèmics d'aquest inici de curs, el document de regulació aeroportuari (DORA). El document que aprovarà el govern espanyol no contempla l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, després que el ministeri de Transports, Raquel Sánchez, va anunciar que El Prat quedava fora arran de l'oposició del govern a que l'ampliació afectés La Ricarda

El debat de política general començarà aquest dimarts a la tarda i acabarà dijous, just la vigília de l'1-O. Just també el dia en què el rei, Felip VI, viatjarà a Barcelona per participar a la inauguració de la Fira Automobile. Els organitzadors han avançat un dia la inauguració perquè no coincideixi amb el dia en què es commemora el quart aniversari del referèndum. Tot plegat, doncs, una setmana intensa, fins a dilluns vinent, en què Puigdemont haurà de tornar a declarar davant de la jutgessa de Sàsser.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el president Carles Puigdemont a l'Alguer aquest cap de setmana / Efe