El "cop d'estat del 155" va deixar la tasca "pendent" de materialitzar la República. És per això que la CUP reclama que el proper Govern executi aquesta feina. Aquest dimecres ha fet arribar un document de propostes polítiques de cara al debat d'investidura als grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i Catalunya en Comú. En el centre de tot, la materialització de la República

"La candidatura té la intenció de debatre personalment el document, que se centra en com fer efectiva la República, en dues reunions bilaterals programades aquesta tarda amb JxCat i ERC", expliquen els cupaires. També volen fer una proposta "davant la poca concreció de programa de govern" i la "paràlisi propositiva" de la majoria independentista. Qualsevol suport haurà de ser ratificat en el Consell Polític d'aquest dissabte.

La proposta anticapitalista gira al voltant de tres grans línies d'actuació "per fer efectiva la República", que anomenen així: "la materialització institucional i el Procés Constituent, la materialització social i la materialització democràtica de la República".

 

Pel que fa a la "materialització institucional", la proposta de la CUP passa per la creació d'una Assemblea Constituent i d'"organismes públics de sobirania" (com ara banca pública o agència tributària), la titularitat pública de les infraestructures estratègiques, la suspensió del pagament del deute públic o la "internacionalització de la República".

Respecte de la "materialització social", els cupaires proposen un pla de xoc contra la pobresa, l'augment del salari mínim fins als 1.200 euros, un pla de supressió de les llistes d'espera, un pla de xoc contra la violència masclista, un nou sistema fiscal redistributiu o la suspensió dels desnonaments. En total fan fins a 25 iniciatives concretes.

Finalment, la "materialització democràtica" té a veure amb "donar sempre superior legitimitat i aplicar totes aquelles decisions i iniciatives del Parlament i del Govern de Catalunya, malgrat que puguin ser objecte de suspensions o prohibicions per part de les institucions de l'Estat".