Per a la CUP, ja s’han acabat les dilacions i les esperes. “Ara ja es donen les condicions per proclamar la República”, ha defensat la diputada Mireia Boya aquest dimarts en una roda de premsa al Parlament, l’endemà de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “Se la trobaran proclamada quan vinguin per nosaltres”, ha advertit l’Estat. Ha confirmat que estan en converses amb Junts pel Sí per poder concretar aquest moment, que serà en "els propers dies".

En una compareixença anterior, Junts pel Sí ja havia avançat que estaven treballant conjuntament per "concretar parlamentàriament" els efectes del referèndum. "Ara ja es donen les condicions per proclamar la República, aplicar la llei de transitorietat i iniciar el procés constituent", ha defensat Mireia Boya, que ha constatat que "la resposta al diàleg són nous presos polítics".

La portaveu cupaire ha denunciat que, sota l'actual Codi Penal, l'Audiència Nacional no té competències per jutjar el delicte de sedició. "L'Audiència Nacional encara és el Tribunal d'Ordre Públic", ha criticat, que ha dit que s'està fent servir el dret penal d'autor "propi de règims autoritaris" per perseguir idees polítiques. "Volen humiliar-nos. Han dinamitat l'estat de dret, si encara existia", ha conclòs. 

Des de la formació anticapitalista s'han sumat a totes les manifestacions convocades per aquesta setmana i han fet una crida a "recuperar l'esperit unitari" de l'1 i el 3 d'octubre. "Que ningú no es quedi a casa, que cap silenci sigui còmplice", ha assegurat. Ha estès la mà a Catalunya Sí Que es Pot a sumar-se al procés constituent que vol posar en marxa la majoria independentista.