El diputat de la CUP Carles Riera ha avisat el Govern que aquesta vegada la seva formació "no tornarà a caure en la mateixa trampa del xantatge" pel que fa als pressupostos. En una entrevista a l'ACN, Riera ha explicat que la CUP va permetre l'any passat l'aprovació dels comptes per fer possible l'1-O, però ha afegit que després es va demostrar que "no calia aprovar aquells pressupostos per fer el referèndum". 

"Per trencar amb l'Estat i fer efectiva la independència no ens cal un pressupost autonòmic. Que no ens vulguin tornar a enredar. Aquest xantatge de o ens doneu suport als pressupostos o no podem tirar endavant la independència és mentida", ha sentenciat.

En aquest sentit, el diputat ha deixat clar que des de la seva formació "no col·laboraran amb cap instrument que tingui la finalitat de facilitar la governabilitat autonòmica". Així doncs, la CUP només veu dues possibilitats per tal de votar 'sí' a l'aprovació dels pressupostos: "o ruptura primer o fer uns pressupostos que en si mateixos siguin un element de ruptura i de desobediència". 

La "covardia" de Torra

Riera ha estat molt crític amb la possibilitat de convocar eleccions si no es poden aprovar els comptes, tal com va plantejar Quim Torra. El cupaire ho ha considerat com un "acte de covardia" i un retorn al "masisme" i ha retret al Govern que  "amenaci" amb això.  "Avui per avui el que hem de fer és que aquesta legislatura sigui l'efectiva i convocar eleccions és al·ludir el compromís i la responsabilitat, és ajornar, aplaçar i traspassar-li a un altre la patata calenta. Què és això de convocar eleccions en una legislatura que ha de ser efectiva per ella mateixa? Venim de l'1 d'octubre, de la victòria independentista del 21 de desembre, què més vol?", s'ha preguntat.

A més, el diputat ha demanat al president de la Generalitat que, en el marc de la conferència que té prevista al setembre per fixar les principals línies de la legislatura, digui que l'objectiu del Govern ja no és donar continuïtat a l'autonomia sinó "fer efectiva la república i la independència el més aviat possible". També li ha demanat que en la conferència concreti les "passes efectives" de l'executiu català per aconseguir aquest objectiu. 

No caure en la "trampa" de l'Estat

El diputat de la CUP ha instat Torra a donar per acabat "qualsevol possible diàleg i negociació amb l'Estat d'una reforma autonòmica". Riera vol que el Govern deixi clar que rebutja la "trampa" d'un possible referèndum sobre una reforma de la Constitució o de l'Estatut. 

En aquest sentit, ha considerat un "error" la reunió que el president de la Generalitat i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat mantenir aquesta tardor a Barcelona, la segona després de la primera trobada a la Moncloa del juliol. Per a Riera, s'està "enganyant" els ciutadans llançant missatges d'esperança en relació al diàleg amb l'Estat.