La CUP calcula que la Generalitat recaptaria 500 milions d'euros més amb la reforma que plantegen per a l'IRPF, l'impost de patrimoni i el de successions. 

Tal com ja va avançar ahir, la CUP ha registrat aquest dimarts les esmenes a la llei de mesures fiscals i financeres i concreten que es disposaria de més diners si s'apliqués la reforma que plantegen per a l'IRPF –augmenten el nombre de trams alts per "fer-los més progressius"–, per a l'impost de Patrimoni –rebaixen el topall a 450.000 euros– i per al de Successions per retornar-lo als nivells previs que "CiU i PPC pràcticament l'eliminessin".

Els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Benet Salellas també han posat sobre la taula vuit impostos nous en fiscalitat ambiental, a banda de mesures contra la corrupció.

Per als anticapitalistes, la seva bateria d'esmenes és "un exercici de realitat" per escollir entre "república o reprivada".

Ara, la partida amb el Govern per negociar les esmenes "està oberta", ha recordat Salellas. Però: "Per fer la truita cal trencar els ous, també en matèria pressupostària", ha afegit Reguant. 

Xantatge

La CUP ha aprofitat la intervenció per subratllar que no volen rebre més pressions del Govern: "Fins avui s'ha jugat a un xantatge molt gran amb nosaltres que s'ha traslladat a altres espais com el referèndum", ha dit Salellas sobre la negociació dels pressupostos. 

La CUP considera que les seves esmenes serveixen per fomentar una Catalunya amb un millor sector públic, i adverteix al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que el debat està entre "construir un país públic o un país privat" i lamenta que l'executiu català està més proper a la segona.

El Govern sempre s'ha negat a incloure una pujada impositiva en els comptes d'aquest any, i la CUP reivindica que ella també ha plantejat aquesta pujada des del primer moment: "Volem senyals inequívocs que construirem un país de manera diferent al que es ha fet fins ara ".

La CUP sosté que la reforma dels tres impostos cedits que proposa i que afecta a l'IRPF, a Patrimoni ja Successions afectaria només al 4 per cent de la població: "El 4% privilegiat que s'ha beneficiat de la crisi", ha sostingut el diputat Benet Salellas.

Els dos diputats han explicat totes les esmenes que van fer públiques aquest dilluns i que, entre altres qüestions, proposen recuperar els impostos als casinos a abans de la rebaixa que va impulsar el Govern per BCN World: "Hem de tornar al nivell que li toca el impost del joc ".

Negociació

La CUP té previst facilitar que s'aprovin totes les seccions pressupostàries dels comptes de 2017 en els debats en comissió que aquesta setmana s'estan celebrant al Parlament, però Salellas adverteix que això no garanteix que donin un 'sí' definitiu als comptes : "La partida està oberta".

Salellas ha explicat que el pressupost de departament que més rebuig genera entre els 'cupaires' és el d'Ensenyament i assegura que "només deixant de concertar un escola de l'Opus es podrien revertir".

El diputat ha insistit a criticar que el Govern mantingui el "xantatge" d'afirmar que si no s'aproven els pressupostos caldrà convocar eleccions i, per tant, no es podrà celebrar el referèndum d'independència que el president Puigdemont ha projectat per a setembre de aquest any.